• Salzburg: Humanost na djelu
  • Salzburg: Humanost na djelu
Prije dva tjedna u Salzburgu je održana 4. Ramska noć, koja je kao u ostalom i tri predhodne bila humanitarnog karaktera. Kao što su organizatori i najavili kompletan prihod, koji je iznosio 15.000€, biti će podijeljen na tri dijela. Potrebitim obiteljima u Rami biti će uručeno 10.000€, 2.000€ za uređenje kuće samohrane majke troje djece Marice Gudelj iz Tomislavgrada. Preostali dio koji je 3.000€ ide za pomoć u liječenju  Matea Mavrića devetogodišnjeg dječaka iz Varaždina koji je na liječenju u Salzburgu.

Budući da je Mateo upravo ovih dana bio u Salzburgu, organizatori su se sastali s njegovom obitelji te mu uručili novac.

Član organizacijkog odbora  Davor Dražnjak, poduzetnik iz Salzburga, kao i poduzetnik Mario Đipić podržali su ovu akciju davši Mateu još svaki po 500€. Organizatori su upriličili večeru s obitelji Mavrić u restoranu Dalmacija u Salzburgu čiji je vlasnik takođe financijski podpomogao ovu akciju. Mateo se posebno obradovao poklonu osmogodišnjeg dječaka Petra koji mu je darovao nogometnu loptu kao i napisao pismo potpore uz želju da što prije ozdravi.

Večer je protekla u ugodnom razgovoru te uz puno emocija, a dečki su iskoristili prigodu za igru te se tako bolje upoznali. Obitelj Mavrić se zahvalila organizatorima Ramske noći te im uručila prigodan poklon iz domovine, a Mateo je sam napisao zahvalnicu  te zalijepio svoju fotografiju. Na poseban način zahvalni su gospođi Kati Jelušić pomoćnici uz liječnika koji liječi Matea jer im je ona bila i prva veza s zajednicom Hrvata u Salzburgu.

Da su Hrvati u Salzburgu velikog srca pokazuje i činjenica da prihod s Ramske noći nije prva pomoć u Matejevu liječenju. Naime, u srpnju je na inicijativu župnika Hrvatske katoličke župe u Salzburgu Zlatka Špehara, na misama jedne nedjelje, prikupljen novac dostatan za jednu kompletnu terapiju. Kako saznajemo od majke Mirjane, Mateo se skoro dvije godine bori s teškom zloćudnom bolesti, zadnjih pola godine redovito mjesečno dolazi na liječenje u Salzburg. Liječenje je uspješno  i svaka terapija je korak njegovom izlječenju.

Iako su terapije skupe uvijek se nađe neko riješenje tako da su roditelji nakako uz pomoć dobrih ljudi kao što su ovi u Salzburgu dosada uspijevali podmiriti troškove liječenja. Posvemu sudeći Mateo će trebati jos terapija, a roditelji se nadaju da će uspjeti nekako pronaći neko riješenje  ali samo neće odustati.