Grah je jedno od omiljenih jela na žlicu u našim krajevima. U brojnim se obiteljima nalazi na jelovniku barem jednom ili dvaput mjesečno, vežemo ga uz velika okupljanja, a mnogima je i neizostavni dio planinarskih izleta.

Osim što je praktično i može se kuhati u velikim količinama, za više ljudi ili dana, ovo je jelo i vrlo zdravo i zasitno. Nimalo nevažno za ovo inflacijsko vrijeme, jelo je zapravo dosta jeftino napraviti. Najveći su trošak suho meso ili kobasice koje većina dodaje, ali nisu obavezni. Putni kofer u nastavku donosi recept za grah koje će vam uvijek ispasti odlično!

POTREBNO:

500 g graha
1 glavica luka
2 veće mrkve
Peršin
2 lovorova lista
1-2 ljute papričice (po želji)
Sol, papar
Meso (po želji) suha rebra, slanina, kobasice…
Za zapršku:

0.5 dcl suncokretovog ulja
1 žličica crvene paprike
3 žličice brašna

Grah namočite u hladnu vodu i ostavite preko noći ili minimalno 12 sati. Drugi dan ga stavite kuhati u veliki lonac dok voda ne zavrije. Kuhajte pet do deset minuta pa procijedite grah i bacite vodu u kojoj se kuhao. Vratite grah u lonac s novom vodom. Na pola kilograma graha trebat će vam barem 3-4 litre vode. Pustite da ponovo zavrije, a vi pripremite povrće i suho meso. Narežite luk što sitnije, a mrkvu naribajte ili izrežite na tanke kolutiće. Ubacite u lonac s grahom. Luk i mrkva će se u kuhanju gotovo raspasti i dati gustoću i fini okus varivu.

Suho meso kuhajte s grahom cijelo vrijeme, a kobasice ubacite pred kraj.

Ako koristite suha rebarca ili kosti, odmah ih stavite u vodu da se cijelo vrijeme kuhaju s grahom. Posolite i popaprite varivo, dodajte mu lovorov list, peršin i ljutu papričicu ako ju koristite, pa ostavite ga da se kuha barem sat, sat i pol. Ako koristite kobasice, možete ih skuhati posebno i poslužiti cijele uz svaki tanjur variva, ili ih narezati na kolutiće i ubaciti da se kuhaju s grahom. Ako ste se odlučili na drugu varijantu, kobase ubacite desetak minuta prije kraja kuhanja.

Zaprška vam možda i nije potrebna jer luk i povrće daju gustoću jelu. Ako je ipak želite koristiti, na ulju prepržite brašno pomiješano s crvenom paprikom. Dodajte smjesi malo tople vode, pa kad se sjedini sve izlijte u lonac s grahom. Prije posluživanja izvadite lovorov list iz lonca i servirajte s podjednakom količinom mesa u svakom tanjuru. Dobar tek!