Orah (lat. Juglans), biljka je iz porodice orahovki (Juglandaceae). Ime mu dolazi od izraza Jovis glans, što znači Jupiterov žir, a kod nas se nazivao “kraljevskim orahom”. Stablo može narasti od 25 do 40 m. Listovi oraha su aromatičnog mirisa, a kora stabla je srebrna. Cvjeta ženskim i muškim, neuglednim cvjetovima. Cijelo stablo je iznimno aromatično, posebnog slatkastog mirisa.

Plodovi oraha nalaze se u velikim zelenim sferama veličine do 5 cm. Unutar njih se nalazi tvrda ljuska u kojoj su položene ukusne sjemenke. Sjemenke oraha specifičnog su izgleda, u obliku mozga. Kao što se svakog dana preporučuje jedna jabuka tako je dobro i svaki dan pojesti šaku oraha. Sve veći broj istraživanja dokazuje da orasi imaju brojne zdravstvene prednosti – od srca do crijeva. Zbog toga se orah našao na listi namirnica u smjernicama Dietary Guidelines for Americans 2020-2025, kao dio sastavni ishrane odraslih i djece, prenosi Telegraf.

Zbog visokog sadržaja antioksidanata orasi se preporučuju kao hrana za očuvanje zdravlja srca. Od svih orašastih plodova, orasi su jedinstveni po visokom sadržaju polinezasićenih masnih kiselina ALA i linolne kiseline. Većina orašastih plodova je bogata mononezasićenim masnim kiselinama. Svakodnevno konzumiranje oraha smanjuje krvni tlak, razinu ukupnog kolesterola i triglicerida, štiteći naše srce. Pored toga brojna istraživanja izdvajaju prednosti oraha za zdravlje crijeva, pamćenje, dobro raspoloženje, balansiran šećer u krvi, koristi za reproduktivni sustav…

Orasi su poznati kao namirnica koja snižava vrijednosti kolesterola, a povećava razinu proteina, vlakana, vitamina i minerala. Ovi orašasti plodovi dokazano usporavaju starenje i degenerativne promjene. Pored proteina, kalorija i zdravih masti, orasi su bogati argininom koji opušta sužene krvne žile i poboljšava protok krvi. Orašasti plodovi su također dobar izvor vitamina E, folata, vlakana i drugih vrijednih hranjivih materija.

Ako pojedemo šaku oraha dnevno organizmu omogućujemo brojne zdravstvene prednosti, a stručnjaci navode da je za to dovoljno samo 5 oraha dnevno, u organizam tako unesemo 185 kalorija, a od te količine ovog orašastog ploda možemo očekivati:

smanjenje obujma struka
sprečavanje razvoja bolesti srca
snižavanje vrijednosti kolesterola
povišen broj spermatozoida
smanjen rizik od dijabetesa
manji rizik od raka debelog crijeva
njega kose, kože i noktiju


Istraživanje provedeno na University of California u Los Angelesu dokazalo je da dvije šake oraha na dan poboljšavaju kvalitetu sperme s obzirom na vitalnost, mobilnost i morfologiju. Orasi su također poznati kao stabilizatori stresa, jer su bogati omega-3 masnim kiselinama pa organi počinju bolje funkcionirati i sprečavaju začepljenje arterija.

Zanimljivo je da samo četiri sata nakon što pojedemo 5 oraha ljudski organizam počinje osjećati velike promjene. Tijekom ta četiri sata orasi obogaćuju tijelo hranjivim sastojcima i vitaminima, koji su odlučujući za očuvanje sitosti organizma, bar do sljedećeg obroka. Ako se konzumira u umjerenim količinama, po preporuci 5 oraha dnevno, neće uzrokovati debljanje, već će umjesto toga regulirati tjelesnu težinu.

Dom i dizajn