Mnogi ne znaju da ono što često bacamo može imati svoju ponovnu upotrebu. Kada je u pitanju vrtlarstvo, ostaci od hrane mogu poslužiti kao savršeno prirodno đubrivo, pogotovo za orhideje.

Orhideje mogu unijeti vedrinu u svaku prostoriju, a uz pravilnu njegu, mogu živjeti i do 20 godina.

Pored sunčeve svjetlosti i zalijevanja, ove predivne biljke napreduju uz prirodna đubriva i specifično mjesto pored prozora.

Okrenite orhideje ka sjeveru ili istoku

Kraljevsko hortikulturno društvo Britanije je potvrdilo da su ove egzotične ljepotice najsretnije kada se nalaze pored prozora okrenutih ka sjeveru ili istoku, proizvodeći predivne i živopisne cvjetove.

Stručnjaci iz KHD-a rekli su: “Vole redovno zalijevanje i prskanje, po mogućnosti kišnicom ili prokuhanom vodom, a ne vodom iz slavine. Mnoge orhideje treba gajiti u supstratu na bazi kore drveta, a ne u tradicionalnom zemljištu za sobne biljke”.
 


Kada ovladate ovim osnovama, sljedeći korak je odabir dobrog prirodnog đubriva.

Ljuska od jaja za orhideje

Prema YouTube kanalu “NGA Garden”, “sve što vam treba su ljuske od jaja” kako bi orhideje “cvjetale tijekom cijele godine”. U informativnom videu ljubitelji orhideja su saznali da im trebaju “tri ljuske od jaja” za početak, prenosi “Expres”.

Ljuske od jaja možete lako nabaviti ako ih koristite za doručak, ručak ili večeru, tako da ih sačuvate nakon što razbijete jaja. “Pecite [ljuske od jaja] na srednjoj temperaturi pet minuta,“ savjetuje stručnjak iz NGA Garden.

”Ostavite da se ohlade, stavite [ljuske] u malu kesicu [poput zip kesice] i zdrobite ih što je sitnije moguće”, dodaje.

Stručnjak je dodao: “Stavite [zgnječene ljuske] u teglu, sipajte 500 ml vode... ostavite poklopljeno da stoji četiri sata”. Nakon što odstoji, procijedite rastvor kroz sito i sipajte ga u bocu sa raspršivačem, spreman za upotrebu bez ostataka ljuski.

Zdrav rast

Ovaj magični sprej ne treba prskati po cvjetovima, ali kada ga nanesete na druge dijelove orhideje, može potaknuti zdrav rast. Stručnjak savjetuje: “Pažljivo obrišite listove orhideje,” i “obavezno obrišite i zadnju stranu listova.”

Kao alternativu, voda od ljuski jaja može se direktno nanijeti na korenje orhideje, uz osiguravanje dobre drenaže. Stručnjak upozorava da ne preplavite sredinu orhideje kako biste izbjegli oštećenje. Za optimalne rezultate, stručnjak preporučuje da orhideju potopite u vodu od ljuski jaja na 20 minuta, jednom mjesečno, kako biste postigli predivno cvjetanje tijekom cijele godine.

Prema osnivačici “Gardeninga” Olivija, još jedan dobar način da poboljšate rast vaših orhideja je korištenje kore od banane. Stručnjakinja je otkrila da ovaj trik pomaže da orhideje redovno cvjetaju, a ne samo jednom godišnje.

Kora od banane kao organsko đubrivo

Rekla je: “Vjerovali ili ne, kore od banane mogu biti izvanredno organsko đubrivo koje pomaže vašim orhidejama da cvjetaju! Tko bi rekao da nešto što smatramo smećem ima toliku vrijednost za naše biljke?

“Kada sam prvi put čula za ovu ideju, bila sam skeptična. Ali nakon što sam je isprobala, postala sam vjernik. Moje orhideje su ranije cvjetale veoma rijetko, možda jednom ili dva puta godišnje ako sam imala sreće. Ali otkad koristim kore od banane kao đubrivo, cvjetaju redovno, nekoliko puta godišnje.”

Razlog zbog kojeg su kore od banane toliko korisne je što su bogate kalijem. Ovo je važan hranljiv sastojak koji biljke trebaju za rast. Također poboljšava otpornost na bolesti i pomaže u razvoju zdravog korenja i cvjetova.

Olivija je rekla: “Kalij je važan za sveukupno zdravlje biljaka i igra ključnu ulogu u cvjetanju. On pomaže u transportu ugljenih hidrata, koje orhideje trebaju za energiju da bi proizvodile cvjetove.”