Skok broja novozaraženih za nadležne je, kažu, očekivan. Kao razlog pogoršanja navode povratak s godišnjih odmora, ali i opuštanje u poštivanju epidemioloških mjera. Na pragu smo četvrtog vala, a donosi li nam to i pooštravanje mjera?

Statistika proteklih dana pokazuje povećanje broja zaraženih koronavirusom. U Federaciji BiH se u ovom tjednu u pojedinim županijama bilježi povećanje i 80 posto u odnosu na prošlu. U Republici Srpskoj za tri dana ovog tjedna broj pozitivnih je 70 dok je tijekom cijele prošle iznosio 95. No, nadležni i dalje epidemiološku situaciju ocjenjuju kao stabilnu.

GORAN ČERKEZ, pomoćnik ministra zdravstva FBiH

„Jučer smo imali sjednicu Kriznog stožera. Jedina nova mjera koja je donesena je na nivou županija, Zavoda za javno zdravstvo , ministarstava obrazovanja i kriznih stožera da donesu model načina početka školske godine i da to praktično bude županijski model ovisno od epidemiološke situacije.“

 Četvrti val je pred vratima, ali još nema novih mjera. One su spremne u slučaju pogoršanja, poručuju nadležni. Uvođenje mjera zavisi od niza parametara.

BRANISLAV ZELJKOVIĆ, direktor Instituta za javno zdravstvo RS

„Povećanje preko 10% sigurno predstavlja određeni rizik. Mi u ovom trenutku imamo 17,5 % na današnjoj dnevnoj razini i predstavlja naravno alarm kada govorimo o pogoršanju same situacije i vjerujemo da ćemo na sljedećoj sjednici Republičkog štava razmotriti cjelokupnu situaciju u prethodnom periodu.“

Situacija je, kažu, očekivana jer se mnogi vraćaju sa putovanja i godišnjih odmora. S druge strane, upravo epidemiološka situacija diktira uvjete za prelaske granica. BiH je i dalje na zelenoj listi EU. Novi presjek stanja Europska unija pravit će za petnaest dana. Od epidemiološke slike ovisi i hoćemo li na toj listi, koja nam omogućava lakši ulazak u europski prostor, i ostati.

Nadležni upozoravaju da su i dalje na snazi mjere ograničenja okupljanja. Iako su ograničenјa 120 osoba na otvorenom u Republici Srpskoj, te 100 u Federaciji BiH, tijekom ljetnih mjeseci svjedoci smo brojnih koncerata i festivala sa i po nekoliko tisuća posjetitelja. Do kraja radnog vremena iz policije nismo dobili odgovor jesu li vršene kontrole i propisane sankcije za kršenje spomenutih mjera.