Najmoćnija teroristička organizacija na svijetu, zloglasna Al-Kaida, danas je rastrgana na djeliće, do čega je ju je doveo snažan uzlet druge terorističke skupine, one Islamske države.

Al-Kaida je samo sjena nekada moćne skupine koju je predvodio Osama bin Laden. Ostala je bez sredstava financiranja/sponzora i novih regruta jer su se svi štovatelji džihadizma i militantnog islamizma okrenuli daleko aktivnijem IS-u koji je prije godinu dana proglasio tzv. Kalifat te osvaja nova područja Iraka i Sirije.

Viskopozicionirani članovi Al-Kaide, jordanski propovjednik Abu Qatada i duhovni vođa Abu Muhammad al-Maqdisi, kazali su za Guardian kako je njihova grupa ozbiljno pogođena uzletom Islamske države.

'Al-Kaida više nema organizacijsku strukturu. Naš vođa Ayman al-Zawahiri odsječen je od svojih komandanata na terenu, a jedino što grupu još drži je kakva-takva lojalnost', kazao je al-Maqdisi.

Quatada je pak izjavio da Islamska država dobiva rat protiv Al-Kaide, i onaj na zemlji i onaj u medijima, prenosi IBT.

Al-Kaida je potpuno marginalizirana kad je riječ o globalnom džihadizmu, slažu se i analitičari.
U tijeku je rat između Al-Kaide i IS-a, a Sjedinjene Američke Države bore se uhvatiti korak s tektonskim pomacima unutar globalnog jihadi pokreta. (dnevnik.hr)