Papir za pečenje mnogima je neizostavni kuhinjski alat. Namijenjen za jednokratnu upotrebu, najčešće pomaže u pripremi hrane i održavanju limova za pečenje čistima. Što je najbolje, ne stoji puno: može se kupiti već za manje od dva eura, a sadrži desetke listova. No, jednom kad se list iskoristi nije ga moguće reciklirati jer često sadrži silikonski premaz, istu tvar koja ga čini neljepljivim tijekom pečenja i zbog koje može izdržati visoke temperature. Međutim, umjesto njegova bacanja, House Digest predlaže njegovu prenamjenu. Pritom ne smo da mu produljujete životni ciklus, nego smanjujete višak otpada u domu, a ujedno i štedite na kućnom budžetu. Samo ne zaboravite očistiti papir od ostataka prije nego što ga ponovno upotrijebite. Ipak, ako je uništen, spaljen ili ima previše masti i ulja, radije ga bacite.

Očistite sudoper

Imate prljav sudoper? Onaj komad papira za pečenje koji vam je ostao od prošlotjednih kolačića mogao bi biti rješenje. Naime, kada se papir za pečenje zgužva, njegova tekstura pomaže ukloniti tvrdokorne mrlje od vode u sudoperu. Jednostavno od njega napravite kuglu i nježno trljajte mrlje po metalu vaše miješalice. Čak će i neka tvrdoglava, mjesecima stara mjesta biti riješena s ovim trikom, budući da papir odvaja mineralne naslage koje stvaraju mrlje.

Uklonite ostatke voska

Ljubitelji svijeća znaju da ponekad vosak može slučajno kapnuti na neželjena mjesta, poput tapeciranog namještaja ili tepiha. Ali papir za pečenje može spasiti dan! Nakon što ste skinuli gornji sloj voska s tkanine, preko nje položite papir za pečenje i lagano ga zagrijte sušilom za kosu. Papir za pečenje će upiti vosak, samo ponavljajte postupak.

Nered od krečenja

Prskanje boje po vratima ili podnoj oblozi gotovo je nemoguće izbjeći prilikom bojanja zidova, ali to se može spriječiti papirom za pečenje. Budući da je fleksibilan, može ga se lako obložiti na teže dostupna mjesta, primjerice letvice, ormare, prozorske klupčice...

Problematičan prostor

Dosadni prostor između vrha ormara i stropa često je zanemaren prilikom čišćenja, a zapravo je riječ o problematičnom prostoru na kojem se može skupiti dosta prašine i prljavštine. A to nije lako očistiti. No, to si možete olakšati oblaganjem ormara papirom za pečenje. Kad se na njemu prikupi prašina, jednostavno ga zamijenite.