Češnjak je tisućama godina poznat kao ljekovita biljka širokog spektra djelovanja. Od ljekovitih tvari sadrži eterična ulja koja sadrže sumpor, specifičnog su mirisa, velike nepostojanosti i osjetljivosti. Od ostalih tvari tu su: alicin, alin, dušične supstancije, biljne masti, mineralne tvari, polioze poput inulina i spoj vezan na jod. Sve spomenute tvari u češnjaku su u koncentriranom obliku, a ljekovite su već u vrlo maloj koncentraciji.

Nadalje, češnjak normalizira ubrzan rad srca, poboljšava rad srčanih krvnih žila i opskrbu srčanog mišića krvlju, što dovodi do poboljšanja srčane funkcije i smanjenja sklonosti trombozi. Isto tako, konzumacija češnjaka može sniziti krvni tlak, a kažu i kako odlično djeluje na probavni sustav te pomaže u procesu mršavljenja.

No, priznajte, koliko vam se puta češnjak pokvario? Sigurni smo da je odgovor - mnogo puta. Srećom, postoji genijalan trik kako spriječiti da se to dogodi. Umjesto da gulite i sjeckate češnjak svaki put kad pripremate večeru, pokušajte ga pomiješati s malo ulja da napravite pastu. Zatim prebacite u posudu za led i izvadite jednu prilikom svakog jela. Dodate li malo vode u tavu sa smrznutim mljevenim češnjakom, postići ćete savršenstvo za nekoliko minuta.