Dva grobna mjesta, "komplet uređena" sa spomenikom, vlasnik iz Ivanić-Grada prodaje za 10.000 kuna, a spreman ih je mijenjati, piše u oglasu, za automobil. Moguće su, navodi, "razne zamjene".

– Baš sam nedavno kupio automobil, a oglas je ostao. Što vi mijenjate, što nudite? – ispituje I.K.

Grobnicu ne koristi, naslijedio ju je od oca, a on od svoje sestrične. Novac bi mu, dobro došao, a kome ne bi, kaže. Očeva sestrična napravila je grobnicu sama sebi za života. Njezine kosti, pak, ne planira premještati pa će, uz spomenik s obiteljskom fotografijom, novi vlasnik "kupiti" i posmrtne ostatke.

– Neću ih micati, prošlo je desetak godina od pokopa. Nudio sam grobnicu općini, ali ona je nije htjela kupiti – govori.

Oglasnici su puni sličnih ponuda, a motiv je najčešće novac, nerijetko podmirenje dugova. U krizi, kažu, nema previše mjesta ni za osjećaje. Ipak, razloge i motive mnogi radije zadrže za sebe, piše vecernji.hr.

– Građani prodaju sve što im je višak. Stave sve kosti u jedan grob pa plaćaju i samo jednu grobnu naknadu – kaže Ljiljana Dimitrijević, direktorica tvrtke za nekretnine Estate. Njezini klijenti prodaju posljednja počivališta u Osijeku i na Mirogoju, a traže od desetak tisuća do 40-ak tisuća kuna. No, za šesterostruku grobnicu u Osijeku, primjerice, treba izbrojiti 100.000 kuna, dok četiri ukopna mjesta u grobnici na Mirogoju stoje čak 150.000 kuna. Vrijednost im raste ako su, primjerice, uz glavnu stazu ili prazne.

– Mama mi je pokopana na Miroševcu prije 30-ak godina, a preselila bih je da bude bliže meni. Grobnice su u Samoboru jeftinije pa bi mi i ostala koja kuna – kaže nam jedna vlasnica iz oglasa. Traži 50.000 kuna, ali za cijenu se, ističe, možemo dogovoriti.

Dvostruku grobnicu naslijedio je i Božidar Udovičić iz Osijeka. Grobnu naknadu plaća 500 kuna godišnje, a supruga i on su u mirovini pa bi umjesto Ukopu, tim novcem radije pomogli djeci.

– Punac je pokopan 1977., punica 2003., a šogorica 2007. Grobnica je nova, s finim mramorom – navodi on. Telefon im je, pak, zazvonio samo tri puta.

Zakonski, građani su vlasnici uređaja na groblju, "svega što se vidi", ali ne i same zemlje. – Nitko vam ne može zabraniti da prodate grobnicu, pa čak i kosti, ako ste takva osoba ili ako nemate novca za život pa ste prisiljeni na to – rezimira Saša Ljubojević, direktor osječkog Ukopa. Usporedbe radi, Ukop prodaje grobna mjesta za desetak pa do 130.000 kuna, ovisno o lokaciji i izgledu grobnice.

Prosječan pokop u Osijeku stoji 7000 kuna, ako je grobno mjesto već kupljeno. Ako nije, za posljednji ispraćaj treba duboko zagrabiti u novčanik i izvući najmanje 15.000 kuna.