Nakon što je plasmanom u polufinale Wimbledona ostavio svoj najbolji rezultat na svetoj travi, Marin Čilić lovit će svoje drugo Grand Slam finale. Suparnik će mu od 14 sati biti dobro poznati Amerikanac Sam Querrey, čovjek koji se u posljednje dvije godine specijalizirao za svrgavanje svjetskih brojeva 1 i branitelja naslova na Wimbledonu, piše Gol.hr

Querrey, koji je postao prvi američki tenisač koji je nakon 2009. godine i Andyja Roddicka izborio polufinale Grand Slama, je lani slavio protiv Novaka Đokovića u 3. kolu, a ove je u četvrtfinalu skinuo domaćeg junaka Andyja Murrayja. Amerikanac će pokušati ponoviti Roddickov uspjeh, no to mu neće biti nimalo lagan zadatak, jer protiv Čilića u karijeri ima 0-4 omjer pobjeda i poraza.

Čilić ima 4-0, ali svaki meč je bio "na nož"

Već se gotovo pune dvije godine nisu susreli Čilić i Querrey. Posljednji se put to dogodilo u Washingtonu 2015., kada je naš tenisač slavio rezultatom 7:6, 7:6. Prije toga igrali su tri meča na travi, od čega dva u Wimbledonu. Oba su otišla u pet setova, a posljednji, 2012. godine, ušao je u povijest kao drugi najduži. Podsjetimo, Čilić je u odlučujućem setu slavio sa 17:15. Iste su godine igrali polufinale Queensa na tri seta, a prvi meč su odigrali prije osam godina u Wimbledonu, kada je susret također otišao u maksimalnih pet setova.

Za razliku od Čilića koji polufinale izborio nakon svega 17 odigranih setova, Querrey ih je morao odraditi 21. Posljednja tri meča dobio je sa 3:2, te je postao drugi u povijesti Wimbledona kojem je pošlo za rukom da dobije takva tri vezana meča.

Amerikanac je nakon dva lagana uvodna meča protiv Talijana Fabbiana i Gruzijca Basilašvilija sa po 3:2 slavio protiv Tsonge, Andersona i Murrayja. Treba naglasiti da je branitelja naslova dobio nakon što se ovaj ozlijedio i jedva u konačnici stajao na nogama. Iako je odigrao četiri seta više, Querrey je na terenu proveo svega 70 minuta više od Čilića (12.40 - 11.30). Razlog je agresivan tenis koji Amerikanac preferira, s ne predugačkim izmjenama i jako puno as-servisa, te winnera. Čilić je isto agresivan tip igrača, ali ne poput Querreyja koji poteže u gotovo svakoj situaciji.

Statistički gledano, meč će biti nevjerojatno iznenađen

Statistički gledano nakon po pet odigranih mečeva Querrey i Čilić gotovo su izjednačeni u svim kategorijama. Amerikanac predvodi igrače s najviše aseva na ovogodišnjem Wimbledonu sa 126, no ni Marin ne zaostaje previše - 3. sa 105 aseva. Querrey je za jedan posto bolji kada su osvojeni pitanji na prvom servisu u pitanju (84-83), dok su po broju osvojenih poena nakon prvog servisa suparnika izjednačeni (114-114). Ista je situacija i kod osvojenih breakova (22-22), no treba reći da ih je Querrey sakupio 5 u posljednja dva seta protiv Andyja Murrayja kada je ovaj bio ozlijeđen i nije se mogao kretati.

Povijesno i statistički gledano ovo će biti velika borba dvojice moćnih servera koji žive od svojih početnih udaraca i winnera. Pobjednika bi mogle odlučiti neprisiljene pogreške i postotak realizacije malog broja break-lopti koje se očekuju.

Ključ pobjede bit će retern i konstantnost na servisu

Kladionice vide Čilića kao velikog favorita u ovome dvoboju (1.30 - 3.20), mi vjerujemo u njegovu pobjedu, ali isto tako smatramo da je finale jako, jako daleko. Potrebno je da Marin u glavi bude jak, pogotovo u onim trenucima kada će Querrey neumoljivo ispaljivati aseve i servis winnere u situacijama kada će naš tenisač imati priliku za break (mini break u slučaju tie breaka).

Igra na svom servisu i što viši postotak reterna je ključ za uspjeh protiv Querreyja. Reternirati Querreyjeve bombe i započeti igrati poene je ono što će Marinu donijeti veliki broj poena i u konačnici pobjedu vrijednu finala.

Čilić ima priliku ispisati povijest i dostići Ivaniševića

Posljednji i jedini Hrvat (od samostalnosti) koji je dosada zaigrao u finalu Wimbledona bio je Goran Ivanišević, koji ga je 2001. godine i osvojio. Prisjetimo se, Goran je na Wimbledon te godine stigao s pozivnicom, te je šokirao svijet svojom igrom i u konačnici uspjehom koji se smatra jednim od najljepših sportskih pričao svih vremena!

Ivanišević je tri puta morao gubiti u finalu Grand Slama ne bi li ga konačno osvojio. Sva četiri finala Goran je igrao u Wimbledonu, a Marin bi ulaskom u finale postao prvi Hrvat kojem je to pošlo za rukom na dva različita Grand Slama. Već je sada prvi Hrvat koji je izborio polufinale na tri različita Grand Slama.

Uoči drugog tjedna Wimbledona Čilićev put do finala izgledao je ovako: Nishikori, Nadal, Murray. No umjesto njih Marin je dobio Bautistu Aguta, Gillesa Müllera i sada Querreyja. Ne kažemo da ne bi slavio protiv Nishikorija i Nadala, ali ovakvim raspletom u ždrijebu Čiliću se finale Wimbledona "nudi". Lako za reći, ali Marin samo treba ponoviti igru iz dosadašnjih susreta i finale je "zagarantirano".