Cijena sirove nafte marke Brent pala je ispod 83 dolara. Na trgovanje su najviše utjecali pomaci u pregovorima Irana i zapadnih sila o nuklearnom programu te smanjenje opskrbe iz Libije.

Cijena nafte Brent pala je za 60 centi, na 82,35 dolara, ali se trgovalo i po nižoj cijeni od 81,63 dolara, što je četverogodišnji minimum.

Kako javlja Reuters, američki državni tajnik John Kerry izjavio je da će Iran i šest nakon 24. studenog teže postići dogovor u sporu oko nuklearnog programa Teherana, sugerirajući da bi sporazum trebalo postići uoči planiranih razgovora u Omanu koji će se održati sljedećeg tjedna.

"Budu li sankcije Iranu ublažene, trebat će ponovo razmotriti odnos ponude i potražnje", izjavio je Olivier Jakob iz švicarske konzultantske tvrtke Petromatrix, za Reuters.

Jakob smatra da bi pomak u pregovorima rezultirao povećanjem iranskog izvoza za do 500 tisuća barela dnevno u 2015. godine.

Pad cijena nafte na svjetskim tržištima oduševio je američke vozače jer je cijena galona (3,8 litara) benzina na njihovim crpkama prošlog tjedna pala ispod tri dolara.

Prosječna cijena benzina na pumpama u SAD ovog vikenda iznosila je 2,99 dolara za galon (oko 4,6 kuna za litru), što je prvi put u posljednje četiri godine da je cijena galona pala ispod tri dolara.

index.hr