Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sumirao je na X-u svoje dojmove s današnjeg summita u Dubrovniku.

Zelenski u Dubrovniku: Da nas je Rusija uspjela pokoriti, sljedeća meta bio bi Balkan

"Na summitu Ukrajina - jugoistočna Europa naglasio sam važnost stabilnosti na Balkanu. Kao i u istočnoj Europi, ono što se događa na Balkanu određuje hoće li se Europa suočiti s ratom. Zato je otpor Ukrajine ruskoj invaziji ključan za stabilnost regije. Ovo je treći sastanak u ovom formatu i zahvalan sam na podršci Ukrajini i njezinom narodu, na gostoprimstvu zemalja sudionica prema ukrajinskim ranjenim vojnicima koji se oporavljaju u svojim državama, a posebno na sudjelovanju na mirovnom summitu.

Sve te zemlje stvarno pokušavaju okončati ovaj rat na pravedan način. Cijenimo odnose među našim narodima koji nas jačaju i čine svijet stabilnijim. Nažalost, stabilnost postaje rijedak resurs. Dakle, svaki izvor sigurnosti za ljude i svaki izvor istinskog mira u međunarodnim odnosima je dragocjen.

Da je Rusija uspjela pokoriti našu zemlju i zaprijetiti cijeloj istočnoj Europi, nema sumnje da bi sljedeća regija kojom bi Moskva destabilizirala Europu bio Baltik ili Balkan. Dijelimo zajednički interes da osiguramo da Rusija nema snage nastaviti svoju agresiju ili se miješati u pitanja drugih nacija", napisao je između ostalog Volodimir Zelenski.