Ruska paravojna skupina, koja u svojem znaku ima mrtvačku glavu, nazvala se po omiljenom kompozitoru Adolfa Hitlera - Wagneru. To je bio imidž grupe Wagner prvih godina. Ali, ta slika ne pokazuje puno onoga što skupina danas čini. Radi se o vrlo razgranatoj mreži, koja, osobito u Africi, obavlja i gospodarske aktivnosti, a pritom uvijek vodi računa o interesima Rusije, piše Deutsche Welle.

Otkako je tadašnji šef grupe Wagner Jevgenij Prigožin u lipnju 2023. krenuo u otvoren sukob sa šefom Kremlja Vladimirom Putinom i ubrzo nakon toga poginuo u misterioznoj zrakoplovnoj nesreći, Wagner se još više približila državnim strukturama Rusije.

Wagner je neslužbeni izvršitelj naredbi Rusije

Njemačka politologinja Hager Ali, koja radi na hamburškom institutu GIGA za globalne i regionalne studije u razgovoru za DW kaže: "Grupa Wagner je apsolutno bitna jer ona dopunjava službene diplomatske putove." Pored opskrbe vojske oružjem i opremom ili diplomatskih inicijativa, kao što su neke u formatu BRICS plus, postoje djelatnosti koje Rusija ne može nužno obaviti službenim sredstvima države. "Za formalnu vojsku uvijek vrijede drukčija međunarodna pravila nego za privatne paravojne organizacije."

Nakon Prigožinove smrti neke formacije su prebačene u takozvani Afrički korpus. I taj naziv je asocijacija na nacional-socijalizam, ali nova postrojba je podređena ruskom ministarstvu obrane. Ulf Laessing, voditelj ureda Zaklade Konrada Adenauera za područje Sahela, kaže u razgovoru za DW: "Ruska država je htjela imati kontrolu nad plaćenicima, ali ne dirati osobne strukture koje postoje na licu mjesta. Zato je Afrički korpus sad takoreći holding koji je preuzeo grupu Wagner."

Pritom grupa Wagner nije jedina aktivnost. Rusija se pored toga trudi u afričkim društvima širiti protuzapadnu propagandu preko društvenih i klasičnih medija. A tu su i kulturne ustanove, kao što je Ruska kuća u Banguiju, glavnom gradu Srednjoafričke Republike. Tamo 500 Srednjoafrikanaca uči ruski jezik, održavaju se kazališne predstave i koncerti, ispričao je voditelj Centra Dimitrij Sitij u razgovoru za DW.

Sitij u razgovoru za DW sebe označava kao "neslužbenog veleposlanika ruske politike" - a EU i SAD u njemu vide visokog zapovjednika grupe Wagner i stavili su ga na svoj popis ljudi pod sankcijama. Ovaj 35-godišnjak smatra da je on "žrtveni jarac", dok mu EU predbacuje teško kršenje ljudskih prava u Srednjoafričkoj Republici. Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch je 2022. govorila o ciljanom ubijanju i mučenju - i nekažnjavanju zločinaca iz redova grupe Wagner.

Što grupa Wagner čini u Africi?

Gotovo ni u jednoj drugoj zemlji nisu veze između vlade i grupe Wagner tako bliske kao u Srednjoafričkoj Republici: plaćenici štite predsjednika Faustina-Archangea Touderu i pomažu vladinim trupama u nastojanjima da zadrže kontrolu u toj zemlji u kojoj se vodi građanski rat. Po medijskim navodima, u toj zemlji je između 1.500 i 2.000 boraca grupe Wagner. Srednjoafrička Republika je još 2018. s Rusijom sklopila službeni sigurnosni pakt, a trenutačno se jedna vojna zračna luka proširuje kako bi postala glavno uporište za Rusiju.

Zauzvrat, zbog sigurnosnih usluga, tvrtke iz široke mreže grupe Wagner eksploatiraju u Srednjoafričkoj Republici, među ostalim, jedan rudnik zlata i sijeku skupocjeno tropsko drveće. Druge proizvode pivo, prodaju votku u Banguiju ili preprodaju šećer.

Grupa Wagner je kao čimbenik aktivna i u konfliktu u Libiji. Osim toga su Libija i Srednjoafrička Republika uporišta za aktivnosti grupe Wagner u Sudanu. Tamo je Wagner već prije izbijanja rata prisno surađivao sa specijalnom postrojbom RSF-a, dajući joj instruktore ili u rudnicima zlata koji su pod nadzorom RSF-a. I druga strana u sukobu, regularna vojska, važna je za Kremlj - zbog trgovine, ali i zbog jedne mornaričke baze na Crvenome moru.

Zahvaljujući novoj strukturi u kojoj je grupa Wagner uključena u Afrički korpus, Kremlj može voditi jasnu strategiju, objašnjava Hager Ali. S jedne strane Rusija može preko Wagnera posegnuti za važnim resursima. "S druge strane sad može koristiti i službene diplomatske putove kako bi održala svoj utjecaj u Sudanu ili ga čak povećala." Tako Rusija, kojoj su zbog rata u Ukrajini potrebne strane valute, može dvostruko profitirati, tako što ruska industrija oružja prodaje nove sustave oružja, a grupa Wagner je uključena u prenošenje znanja.

Zaštita režima

Još jedna važna aktivnost grupe Wagner postoji u regiji Sahela. U Maliju, Burkini Faso i Nigeru su na vlasti protuzapadni pučisti, koji se pouzdaju u rusku pomoć. "Izvorna ideja Malija je bila dovesti grupu Wagner da ona zamijeni Zapad, da se bori i opskrbljuje oružjem", kaže Ulf Laessing. "Sad se to malo promijenilo." Vlastodržac u Burkini Faso Ibrahim Traore je okružen ruskim tjelohraniteljima.

Tamo, kao i u Nigeru, ima naznaka da Wagner stavlja na raspolaganje takozvani "regime survival package". "U Nigeru djeluje i Afrički korpus. Tu nema naznaka da se oni bore - ali ja sam uvjeren da oni trebaju štititi režim. Osobito zato što su Rusi najavili da će postaviti protuzračnu obranu. Ona nije potrebna da bi se borilo protiv džihadista." Kao primjer takve djelatnosti, Laessing spominje opet Srednjoafričku Republiku, gdje grupa Wagner pomaže predsjedniku da ostane na vlasti.

To promatra i Hager Ali. "To može obuhvaćati stručne savjete i iskustvo kao i stvarnu potporu kod obrane od mogućih ustanaka civilnog stanovništva, utjerivanja prirodnih resursa i tako dalje." Moguće je da će u budućnosti još više afričkih šefova država od Grupe Wagner dobiti ponudu paketa za preživljavanje.