Mogućnosti upotrebe sode bikarbone iznenađujuće su velike. Gotovo da ne postoji područje u svakodnevnom životu gdje soda nema neku važnu funkciju. Uz njezina izuzetna ljekovita svojstva, soda bikarbona ima uistinu puno primjena i u kućanstvu. No, jeste li znali da je soda bikarbona jako korisna i u vrtu? Ubija korov, tjera puževe, a djeluje i kao pesticid. Ekološki je čista, ne šteti biljkama, pa je omiljeni izbor mnogih vrtlara.

Za pripremu sredstva za zaštitu bilja potrebna vam je samo voda i velika vrećica sode bikarbone. Preporučuje se ne koristiti metalne posude. Također, temperatura vode u kojoj otapate sodu bikarbonu ne smije biti viša od 50 Celzijevih stupnjeva. Mnogi stručnjaci ovoj otopini dodaju i kap ili nekoliko kapi blagog deterdženta za suđe. To će pomoći otopini da bolje ostane na biljkama ili tlu. Ako primijetite da su vaše biljke zaražene pepelnicom (izgledaju kao da su prekrivene brašnom), pokušajte ih tretirati sodom bikarbonom. Otopite 4 žlice sode bikarbone u 10 litara vode. Tom otopinom poprskajte biljke, ponovite postupak jednom tjedno.

Za suzbijanje lišajeva pomiješajte dvije žlice sode bikarbone s litrom mlijeka i 5 litara vode. Poprskajte biljku ovom otopinom, posebno je korisno za krumpir i ostalo povrće. Ako ste, pak, ljubitelj ruža i uzgajate ih u svom dvorištu, napravite otopinu jedne žlice sode bikarbone u jednoj litri vode. Njime zalijevajte ruže i tako spriječite pojavu crnih pjega na lišću, prenosi Mondo.

Ako lišće vaših biljaka grickaju puževi, pomiješajte sodu bikarbonu s brašnom (u omjeru 1:1) i tu smjesu pospite oko biljaka. Puževi ne vole sodu bikarbonu jer ih dehidrira pa će je iz tog razloga izbjegavati. Ako pada kiša, morat ćete ponoviti postupak.