Glavni tajnik NATO-a Mark Rutte je rekao da je "plan pobjede" ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog dobar signal, ali da ga, kako sada stvari stoje, ne može podržati u cijelosti.

"To je snažni signal Zelenskog i njegovog tima da su osmislili taj plan što ne znači da mogu reći da ga podržavam u cijelosti, to bi bilo malo teško jer ima tu puno stvari koje moramo bolje shvatiti", rekao je Rutte.

On je oprezno reagirao na želju Ukrajine za brzom pozivnicom u zapadni vojni savez kao dio "plana pobjede" Zelenskog.

"Put Ukrajine prema članstvu u NATO-u je nepovratan"

Rutte je podsjetio na izjavu NATO-a sa summita u Washingtonu koja samo govori da je put Ukrajine prema članstvu u tom savezu "nepovratan".

Zagovornici brzog ulaska Ukrajine u NATO nisu prevladali nad protivnicima te ideje, uključujući SAD i Njemačku koje se boje da bi daljnja eskalacija uvukla Savez u rat.

"Nova ukrajinska misija NATO-a u Wiesbadenu će biti potpuno operabilna u roku nekoliko mjeseci"

Rutte je također rekao da će nova ukrajinska misija NATO-a u njemačkom Wiesbadenu biti "potpuno operabilna" u roku nekoliko mjeseci.

Ranije danas, Zelenski je rekao da bi rat s Rusijom mogao završiti najkasnije iduće godine ako se odmah počne provoditi njegov "plan pobjede",  što uključuje bezuvjetnu pozivnicu za članstvo u NATO-u i konkretnu podršku u naoružanju te dozvolu za korištenjem zapadnih dalekometnih projektila s kojima bi se gađalo u dubinu ruskog teritorija.

Najavio je da će sutra otputovati na summit čelnika Europske unije u Bruxellesu kako bi i ondje predstavio svoj plan pobjede.