Ukrajinske vlasti naredile su danas evakuaciju Kupjanska, važnog grada, i tri druga lokaliteta u sjeveroistočnoj regiji Harkiv, dok se ruske snage približavaju tom ključnom gradu, a vlasti se suočavaju s teškoćama u osiguravanju opskrbe stanovništva kroz zimu.

Evakuacija je, osim iz Kupjanska, željezničkog čvorišta koje leži na rijeci Oskil, naređena i za Borovu na jugu, u blizini grada Izjuma, još jednog velikog logističkog centra.

Rusi sve više napreduju

Kupjansk su ruske snage zauzele na početku invazije u veljači 2022., ali su ga ukrajinske postrojbe vratile kasnije te godine.

Guverner regije Harkiva Oleh Sinjehubov je na nacionalnoj televiziji rekao da je evakuacija obvezna. "Najteža je situacija u sektoru Kupjanska. Na istočnoj obali rijeke Oskil, koja dijeli grad, više ne možemo jamčiti obnavljanje električne energije, grijanja i vodoopskrbe zbog stalnog granatiranja", rekao je. "Svi timovi za popravke odmah se nađu pod ruskom vatrom", dodao je.

Ruske snage sve više napreduju u istočnoj regiji Ukrajine Donjecku, a mjesecima su aktivne i sjevernije u regiji Harkiva, usredotočujući se na Kupjansk.

Harkiv, drugi najveći grad Ukrajine, zapadno od Kupjanska, pod stalnim je napadima raketa i bespilotnih letjelica tijekom većeg dijela rata.

Glavni stožer ukrajinske vojske izvijestio je da se 19 bitaka odvijalo u blizini Kupjanska u protekla 24 sata, a sedam još uvijek traje.