Smrdljivi martin je kukac iz nadreda rilčara, reda stjenica, podreda kopnenih stjenica (Heteroptera – raznokrilci, od kojih je determinirano oko 40.000 vrsta, a na području RH oko 800) i obitelji štitastih stjenica ili ploštica. Ovi su kukci pretežno grabežljivci, a tek u manjoj mjeri i izraziti štetnici na kulturnom bilju. Oštećuju cvjetove, listove ili plodove iz kojih rilcem-sisalom uzimaju sok, kojim se hrane. Najezda smrdljivog martina (Raphigaster nebulosa Poda) počima u proljeće, ali je najveća u kasnu jesen (sve do Martinja), kada se pred hladnoćom ponovno sklanjaju u toplija zatvorena skladišta s voćem i povrćem, a nerijetko zalutaju i u stanove, piše vinopedia.hr.

Osim što proizvode neugodan miris, smrdljivi martini su poznati i po uznemirujućem zvuku koji ispuštaju. Iako ne mogu gristi, svima je jasno da je njihov smrad stravičan, a mogu nanijeti štetu i poljoprivrednicima. Ovi kukci se često mogu naći u svim dijelovima grada, ali posebno vole velike zelene površine, polja i stanove na višim katovima. Skrivaju se u ormarima, kutovima zidova i pukotinama prozora, a možete ih pronaći čak i u odjeći koja se suši vani ili na terasi. Najviše ih privlači svjetlost i nagle promjene temperature, pogotovo kad zavlada hladni val u proljetnim danima.

Borba protiv smrdljivih martina može biti izazovna, jer ne postoji insekticid koji ih može uništiti. Ipak, stručnjaci imaju nekoliko korisnih savjeta, prenosi Alo.

- Prije ulaska u kuću provjerite sebe i svoje stvari te popravite pukotine na vratima i prozorima. Isključivanje vanjske rasvjete također može smanjiti broj smrdljivih martina u tom području - savjetuje Scott Hadjis, potpredsjednik Arrow Exterminators, tvrtke za kontrolu štetočina.

Još jedan trik je korištenje mirisa protiv smrdljivih martina.

- Naprskajte eterična ulja blizu vrata i prozora kako biste ih spriječili da uđu - dodaje.

Jim Fredericks, entomolog i predsjednik Nacionalnog udruženja za kontrolu štetočina, primjećuje da "smrad smrdljivog martina može trajati satima. Usisavanje je brz način da ih se riješite bez da odmah ispustite njihov smrad. Samo pazite da ispraznite vrećicu usisavača, inače bi i ona mogla smrdjeti."