Papa Franjo predvodio je molitvenu misu tijekom koje je tražio oprost za propuste Katoličke crkve, uključujući i tretman klera prema ženama i žrtvama seksualnog zlostavljanja, dok se katolički čelnici pripremaju za jednomjesečni sinod u Vatikanu.

Zlostavljački skandali

Na svečanosti u bazilici svetog Petra, žrtva zlostavljanja iznijela je svoje svjedočanstvo i pred stotinama biskupa rekla da su zlostavljački skandali "potresli vjeru milijuna i okaljali ugled institucije kojoj se mnogi ugledaju za vodstvo".

Franjo se u nedjelju vratio s puta u Belgiju, gdje se suočio s najžešćim kritikama iznesenim tijekom jednog od svojih inozemnih putovanja, prenosi Hina.

Belgijski kralj i premijer pozvali su na konkretnije djelovanje da se riješe zlostavljački skandali, dok su dva čelnika na Katoličkim sveučilištima odbacila Papino stajalište o ulozi žene u Crkvi i društvu.

U sklopu mise u utorak, sedam kardinala, najviših figura nakon pape u Crkvi koja globalno broji više od 1,4 milijarde vjernika, zatražili su oprost za razne propuste Crkve.

Franjo je rekao prisutnima da je sam napisao traženje oprosta "jer je bilo nužno prozvati naše grijehe imenom i prezimenom".

"Tražimo oprost"

Umirovljeni nadbiskup Bostona, kardinal Sean O'Malley, predvodnik vatikanske komisije za seksualno zlostavljanje klera, zatražio je oprost.

Bivši biskup Dallasa, kardinal Kevin Farrell, predvodnik vatikanskog odjela za laike, zatražio je oprost "za sve vrijeme kad nismo prepoznali i obranili dostojanstvo žena".

Franjo je rekao da je misa namijenjena "kako bi započelo zacjeljivanje rana koje nikad neće prestati krvariti."

"Tražimo oprost, osjećajući sram, od onih koji su povrijeđeni našim grijesima", rekao je Papa.

Vatikanski sinod počinje u srijedu. Na njemu će se okupiti kardinali, biskupi i laici iz više od 110 zemalja svijeta. Članovi sinoda glasat će o zaključnom tekstu kasno u listopadu koji bi mogao donijeti promjene doktrine.

Na sinodu održanom prošle godine raspravljalo se o pitanjima koja dijele crkvu poput ređenja žena i blagoslova za istospolne parove.

No o većini najspornijih pitanja zaključak će donijeti radne grupe koje će svoje zaključno izvješće podnijeti papi Franji (87) sljedećeg lipnja.