Deterdžent za posuđe mnogima je univerzalno sredstvo za čišćenje mnogih površina u domu, ali postoje deseci kućanskih predmeta i površina koje takvo sredstvo za čišćenje zapravo može oštetiti. Apartment Therapy razgovarao s profesionalnim čistačima koji su ukazali na neke od tih predmeta, a pritom su sugerirali i s čim ih je bolje tretirati.

Granitne i kamene ploče

Veliko ne! Deterdžent za posuđe može ostaviti talog na poroznim površinama poput granita ili kamena. Umjesto toga, koristite sredstva za čišćenje formulirana za kamene površine kako biste izbjegli bilo kakvu štetu.

Drveni namještaj

Zapamtite, sredstvo za pranje posuđa može ostaviti talog na drvenim podovima i drvenom namještaju, a može ga i uništiti.

Ogledala

Kao i na podovima, deterdžent za posuđe može ostaviti tragove i ostatke na ogledalima ako ga ne isperete do kraja, a za to može biti potrebno mnogo vode. Umjesto toga koristite razrijeđeni ocat ili sredstvo za čišćenje stakla.

Perilice posuđa

Ostali bez deterdženta? Ne posežite za deterdžentom za posuđe! Primarni razlog je taj što sredstvo za pranje posuđa stvara mnogo pjene ili mjehurića. Kada se koristi u perilici posuđa, sapunica se može preliti na kuhinjski pod, stvarajući nered i potencijalno oštećujući perilicu ili pod. Perilice podržavaju deterdžent za perilice (i tablete, naravno).

Nehrđajući čelik

Deterdžent može ostaviti tragove na površinama od nehrđajućeg čelika. Umjesto toga, odlučite se za rješenje posebno formulirano za uređaje od nehrđajućeg čelika.

Koža

Prirodna ulja održavaju dobru kožu, a deterdžent će ih ukloniti. To će dovesti do sušenja i pucanja materijala.

Biljke

Iako se na internetu može vidjeti kao "uradi sam" insekticid za biljke, o tome biste trebali dobro razmisliti. Sastojci u mnogim komercijalnim sapunima mogu oštetiti biljke, a vjerojatno neće biti ni učinkoviti u "preporučenoj namjeni". Biljke možete prebrisati krpicom umočenom u običnu vodu.

Aparati za kavu

Deterdžente je bolje izbjeći kad je u pitanju čišćenje aparata za kavu. On će u spremniku za vodu ostaviti mjehuriće kojih se teško riješiti. Umjesto toga, za čišćenje aparata za kavu koristite ocat, koji će se pokazati učinkovitijim i boljim.

Pozlaćeni predmeti

Sredstvo za pranje posuđa može izgrebati i ukloniti pozlaćeni sloj. Što se tiče nakita i pozlaćenih površina, uvijek koristite namjensko sredstvo za čišćenje.