Od duboke ljubičaste, preko raskošne crvene do tople zlatnožute, otpalo lišće u dvorištu slikovito označava promjenu godišnjih doba. I dok će ljubitelji jeseni uživati u pogledu na lišće nošeno na vjetru ili njegovo šuškanje pod nogama, mnogima će otpalo lišće zadati pravu glavobolju jer bi moglo uzrokovati začepljenje odvoda i žljebova. Međutim, otpalo lišće u dvorištu može biti pravo blago za vaš vrt, ako ga se dobro iskoristi. Evo šest ideja za početak ove jeseni...

Pomozite divljim životinjama

Otpalo lišće pomaže u stvaranju i održavanju staništa koja koriste vrtnim pticama i divljim životinjama. Dok se lišće raspada ispod živica, grmlja ili stabala, ono obogaćuje tlo koje zauzvrat osigurava hranjive tvari koje korijenje uzima. To zatim poboljšava zdravlje i rast stabala, živice ili grmlja, a samim tim koristi pticama zbog boljeg gniježđenja. Također se lišće može sakupiti u jednom kutku, gdje ne puše vjetar, i tako osigurati stanište za ježeve.

Pomozite svom travnjaku

Kada lišće padne na vaš travnjak, postavite svoju rotacijsku kosilicu na najveću visinu rezanja i kosite preko njih. Ovo će usitniti lišće u male komadiće, omogućujući im da se raspadnu u travnjak, pomažući tlu da zadrži vlagu i ostane zdravo tijekom zime.

Napravite kompost

Otpalo jesensko lišće izvrstan je izvor smeđeg materijala za kompost. Osiguravajući da su vlažni, ali ne i mokri, pomiješani sa zelenim materijalom i okrenuti jednom mjesečno kako bi omogućili cirkuliranje kisika, na kraju će se razgraditi u gusti crni kompost, koji je "raketno gorivo" za vaše biljke, cvijeće i travnjak. Za najkvalitetniji smeđi kompostni materijal usredotočite se na lišće hrasta, bukve ili graba.

Koristite ga kao malč

Skupite znatnu količinu otpalog lišća koje ćete koristiti kao malč. Prvo ih sakupite i usitnite s pomoću rotacijske kosilice. Nakon što ste nasjeckali lišće, stavite ga oko svojih biljaka i cvjetnih gredica, izbjegavajući stabljiku. Malč za lišće ima niz velikih prednosti; ne samo da se razgrađuje u tlo, već će djelovati kao izolacija za biljke i povrće te štititi korisne životinje, poput crva, od njihovih prirodnih neprijatelja. Također je korisna barijera protiv korova

Izradite vijenac za vrata

Vijenac na vratima nije rezerviran isključivo za božićni period. Ako želite biti kreativni, "uradi sam" vijenac može biti zabavna aktivnost cijele obitelji. Upotrijebite sušene trave, pšenicu, suho cvijeće, češere i sušeno bobičasto voće, a otpalim lišćem i osušenim cvijećem dodajte malo boje i jesensko raspoloženje na ulazna vrata, predlaže Housebeautiful.com.