Kada bi dobar vrtlar bilo lako - dobar vrtlar bi bio svatko...Iako vam se ova rečenica možda čini kao zezancija, u njoj ima puno istine. Briga o sobnim biljkama i vrtnom cvijeću nije uvijek tako lak zadatak - svi im se dive kad ih vide u punom sjaju, ali ne znaju koliko se truda krije iza toga. Mnogi vrtlari nerado otkrivaju što rade kako bi biljke dobro rasle, a jedan od trikova je priprema raznih domaćih mješavina za gnojidbu i zaštitu od insekata.

Dobar organski dodatak može se napraviti od raznih kuhinjskih ostataka, a osobito su popularne kore od banane. No, valja isprobati i recept s ljuskom krumpira – potrebna vam je samo jedna staklenka u koju ćete ih staviti i napuniti vodom.

Staklenku ostavite na suncu dva-tri dana, zatim tekućinu procijedite i ulijte u plastičnu bocu. Prije polivanja cvijeća razrijedite ga običnom vodom i, pazite, miris će biti vrlo jak, prenosi Mondo.

Inače, poznato je kako je banana najveći izvor kalija u prehrani ne samo ljudi već i biljaka. Kalij u biljci ima značajnu ulogu u aktivaciji enzima i regulaciji propusnosti staničnih membrana. Biljke dobro opskrbljene kalijem otporne su na posljedice suše i bolesti.

Kora banane bogata je i vitaminima, a sadrži i kalcij i magnezij koji su važni za rast i razvoj biljke.

Gnojivo od kore banane djeluje na sličan način kao i ostala gnojiva napravljena od biljnih ostataka. Ispušta kalij, dušik i ostale elemente u tlo dajući biljci na taj način potrebne hranjive tvari. Banane se često prskaju pesticidima pa je dobro kod primjene biti oprezan i dobro oprati koru ili, ako je moguće koristiti banane iz ekološkog uzgoja, piše agroklub.com