Kateryna Kuskova je diplomirana novinarka iz Poljske koja se s vremenom specijalizirala za vrtlarske teme jer je oduvijek bila fascinirana ljepotom biljaka. Voli, kako kaže, razbijati stereotipe i privahvaćati nove izazove, a nedavno je jednu svoju objavu na portalu Deccoria.pl posvetila biljci Spatifilum (lat. Spathiphyllum). Riječ je o vrlo čestoj sobnoj biljci s divnim ukrasnim listovima i bijelim cvjetovima, koju je NASA svrstala na listu najboljih pročišćivača zraka.

U članku Kateryna ističe kako Spatifilum osim sposobnosti pročišćavanja zraka od otrovnih tvari dodatno apsorbira spore plijesni i zračenje koje emitiraju naši električni uređaji, no dodala je kako je za njegov rast i cvat potrebno osigurati odgovarajuće uvjete.

Dakle, biljku treba postaviti na osvijetljeno ili polusjenovito mjesto: zapamtite da ne podnosi izravnu sunčevu svjetlost, dok će pretamna mjesta spriječiti njezin rast. Tlo mora biti plodno i dobro drenirano, po mogućnosti s blago kiselim pH. Također, tlo treba biti stalno lagano vlažno, ali ne natopljeno, jer to uzrokuje razvoj gljivičnih bolesti. Najbolje je zalijevati kada se gornji sloj supstrata malo osuši, i to odležanom vodom sobne temperature.

Spatifilum ujedno voli vlažan zrak pa preporučuje prskanje biljke te redovito gnojenje. Ali uz oprez, jer prekomjerna gnojidba može dovesti do smeđih mrja na lišću. No, umjesto da kupuje gnojivo, Katerina ga priprema sama, i to od kora mandarina.

"Ogulim ih i pojedem plodove, ali kore ostavim sa strane. Malo ljudi zna da su kore mandarina bogat izvor hranjivih tvari. Njihov sastav, među ostalim, uključuje: kalij, ključan za cvjetanje i opće jačanje biljaka; te fosfor koji podržava razvoj korijenskog sustava. Limunska kiselina sadržana u kori mandarine lagano zakiseljuje tlo, olakšavajući biljci upijanje hranjivih tvari. Osim toga, sadrže eterična ulja s antibakterijskim svojstvima koja štite biljku od bolesti", napisala je.

Za pripremu prirodnog gnojiva prikupi kore od dvije ili tri mandarine te ih prelije litrom tople, prokuhane vode. Preparat ostavi sa strane 24 sata kako bi svi vrijedni sastojci prodrli u vodu. Na kraju smjesu procijedi, a kore baci. Domaće gnojivo koristi jednom u dva tjedna, ali uvijek na vlažnu podlogu. I ističe kako to omogućuje da Spatifilum burjno raste i cvjeta.