Josip Merdžo, glavni tajnik Hrvatskog narodnog sabora BiH, odbacio je izjave Elmedina Konakovića, vođe stranke Narod i pravda, koji tvrdi da bošnjačke stranke nisu odustale od uspostave građanske države.

Merdžo je u intervjuu za Večernji list istaknuo da na pregovorima u Neumu 2022. nije postignut dogovor o ukidanju nacionalnih odrednica u Ustavu BiH, kako to navodi Konaković. Na tim pregovorima, uz američke i europske diplomate, sudjelovale su vodeće bošnjačke stranke, dok su s hrvatske strane bili čelnici HDZ-a.

Konaković je u intervjuu sugerirao da su se postigli značajni napreci prema građanskoj BiH, naglašavajući potrebu za unutarnjim dogovorom.

Merdžo, međutim, podcrtava da se na pregovorima raspravljalo o različitim prijedlozima, ali nije bilo dogovora o ukidanju nacionalnih identiteta. On je također pojasnio da članovi Predsjedništva BiH i dalje trebaju predstavljati svoje konstitutivne narode.

Merdžo priznaje da Konaković i druge bošnjačke stranke mogu promovirati građansku platformu, no naglašava da takav pristup ne može dobiti podršku Hrvata ako podrazumijeva ukidanje daytonskih temelja i prava konstitutivnih naroda.

On smatra da je Konaković, uzrokovan izbornim rezultatima, pojačao svoju retoriku kako bi povratio političke pozicije među Bošnjacima.