Jagode se mogu saditi u vrtu u proljeće, ljeto i jesen. Odgovarajući termin ovisi i o vrsti sadnice koje želimo, a najbolje je raspitati se o sortama kod prodavača u rasadniku. Primjerice, Agroklub za uzgoj u kućnom vrtu preporučuje mjesečarke koje cvatu i donose plodove od svibnja do listopada.

U svakom slučaju, odlučite li se na sadnju jagoda krajem sezone, dakle u jesen, nemojte predugo čekati. Biljkama treba vremena da se ukorijene prije nego što nastupi mraz. Toga je presadnice najbolje saditi u rujnu i listopadu, odnosno do prvog mraza. Međutim, u praksi je bolje ne odgađati ovaj zadatak predugo i završiti ga najkasnije do kraja listopada, što znači da vam ne preostaje puno vremena. Naime, sade li se jagode tek u studenom, one neće imati dovoljno vremena da razviju korijenski sustav prije dolaska zime. Također neće imati vremena proizvesti mnogo cvjetnih pupova, što znači da će prvi usjevi biti nezadovoljavajući.

U listopadu, posebice ako prevladava toplo vrijeme, zemlja se još nije ohladila nakon ljeta, a ujedno je i vlažna, što pogoduje dobrom prihvaćanju sadnica. Međutim, ne smijemo zaboraviti da jagode posađene u jesen moraju biti postavljene na sunčano mjesto, u rahlu i plodnu zemlju bez korova i po mogućnosti s dodatkom komposta. Između jedne biljke i druge treba ostaviti najmanje 40 centimetara razmaka, a između redova 70 centimetara. U ovo doba godine potrebno je malčirati jagode, primjerice slamom, kako bi se zaštitile od hladnoće. To se radi nakon zalijevanja, savjetuje Deccoria.pl. U rasadniku svakako pitajte za sorte koje su otpornije na mraz i bolesti.