Na 3. izvanrednoj sjednici održanoj u utorak Federalni stožer civilne zaštite donio je naredbu kojom se naređuje evakuacija i zbrinjavanje stanovništva sa ugroženih područja Jablanice i Konjica.

Aldin Brašnjić, direktor FUCZ-a, potvrdio je za agenciju Anadolija da je Federalni stožer civilne zaštite na vanrednoj sjednici donio naredbu o obaveznoj evakuaciji stanovništva.

"Evakuacija se već uveliko vrši, ekipe na terenu vrše evakuaciju zajedno sa općinskim i kantonalnim službama, kao i spasilačkim službama iz Hrvatske i Srbije, svi na terenu i vrše evakuaciju", rekao je Brašnjić.

Istaknuo je da će uspjeti evakuirati stanovništvo prije novih padavina, koje su najavljene oko 23 sata večeras.

"Sigurno će uspjeti stanovništvo evakuirati do tada, jer ne vjerujemo da ima toliko stanovnika za evakuaciju. Ovdje se radi o stanovništvu koje je u najvećoj opasnosti", kazao je Brašnjić.

Dodao je da nisu mogli sve ljude smjestiti u hotelima u Jablanici, tako da se smještaju u privatnim smještajima kod rodbine i prijatelja.

U naredbi FUCZ-a navodi se da se "naređuje Kantonalnom štabu civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, Općinskom štabu civilne zaštite Jablanica i Gradskom stožeru civilne zaštite Konjic da izvrše evakuaciju i zbrinjavanje stanovništva sa ugroženih područja Općine Jablanica i Grada Konjica".

Naređuje se također spomenutim stožerima da osiguraju privremeni smještaj za evakuirane stanovnike.

U noći s četvrtka na petak prošlog tjedna katastrofalne poplave i klizišta pogodile su područja Jablanice, Konjica, Kiseljaka, Fojnice i drugih gradova u kojima je smrtno stradalo 19 osoba na području HNŽ-a te tri osobe u općini Fojnica.

Detalji naredbe u nastavku:

1. Naređuje se Županijskom stožeru u civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, Općinskom stožeru civilne zaštite Jablanica i Gradskom stožeru civilne zaštite Konjic da izvrše evakuaciju i zbrinjavanje stanovništva sa ugroženih područja Općine Jablanica i Grada Konjica.

2. Naređuje se stožerima iz točke 1. ove Naredbe da osiguraju privremeni smještaj za evakuirane stanovnike.

3. Naređuje se Crvenom križu Federacije BiH da za evakuirane stanovnike osiguraju vodu, hranu, lijekove i higijenske potrepštine.

4. Za provođenje ove naredbe zadužuju se komandanti iz točke 1. i tajnik Crvenog križa iz točke 3. ove Naredbe.

5. Zadužuju se komandanti iz tačke 1. i tajnik Crvenog križa iz točke 3. ove Naredbe da u roku od 3 dana od dana stupanja na snagu ove Naredbe dostave izvještaj Federalnom stožeru civilne zaštite.

6. Rok za realizaciju ove Naredbe je odmah.

7. Ova naredba stupa na snagu danom donošenja, javlja RTV Jablanica.