Iran je u nedjelju objavio da nema "crvene linije" kada je riječ o obrani, dok se regija Bliskog istoka priprema za mogući izraelski odgovor na raketne napade koji su se dogodili prije dva tjedna. Ministar vanjskih poslova, Abbas Arakči, svojom izjavom dao je do znanja da Iran neće odustati od odgovora na izraelske udare, za razliku od ranije ove godine, kada su se suzdržali nakon izraelskog napada na Iran.

Arakči je na platformi X (bivši Twitter) izjavio da, iako su se trudili spriječiti eskalaciju i rat u regiji, obrana iranskih ljudi i interesa nema ograničenja.

Dana 1. listopada Iran je ispalio više od 180 balističkih raketa na Izrael usred rastuće napetosti između Izraela i Hezbolaha, prenosi Hina. Većina tih projektila je presretnuta, no neki su uspjeli probiti proturaketnu obranu Izraela. Unatoč ovom napadu, jedina zabilježena žrtva bio je Palestinac koji je poginuo na Zapadnoj obali, pogođen krhotinama.
Pročitajte još

Izraelski ministar obrane, Yoav Gallant, izjavio je da će Izrael odgovoriti napadom na Iran koji će biti "iznenadan, precizan i posijat će smrt".

Istodobno, izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je Ujedinjene narode da evakuiraju svoje mirovne snage (UNIFIL) iz područja sukoba u Libanonu, navodeći da ih prisutnost čini taocima Hezbolaha.

U posljednjim danima, nekoliko napada pogodilo je položaje mirovnih snaga, a UNIFIL je za većinu napada okrivio izraelske snage, što je izazvalo osudu Ujedinjenih naroda i nekih međunarodnih država. U ovim napadima ranjeno je pet pripadnika mirovnih snaga.

Hezbolah je negirao optužbe da drže mirovne snage kao taoce, tvrdeći da Izrael želi njihovo povlačenje kako bi mogao nesmetano provoditi svoje prekogranične vojne operacije.