Iran je jutros priopćio da je završen njegov raketni napad na Izrael - njegov najveći vojni napad na židovsku državu - ako ne bude daljnjih provokacija, a Izrael i Sjedinjene Države najavili su da će se osvetiti Teheranu, dok raste strah od širenja sukoba.

Unatoč pozivima Ujedinjenih naroda, Sjedinjenih Država i Europske unije na primirje, borbe između Izraela i Hezbolaha nastavile su se u srijedu. Izrael je obnovio bombardiranje južnih predgrađa Bejruta, uporišta oružane skupine Hezbolah koju podržava Iran, s najmanje desetak zračnih napada, gađajući, kako je rekao, mete koje pripadaju skupini.

Iz dijelova predgrađa vidljivi su veliki stupovi dima. Izrael je izdao nove naloge za evakuaciju tog područja, koje je uglavnom ispražnjeno nakon višednevnih teških napada. Hezbolah je rekao da se sukobio s izraelskim snagama koje su ušle u libanonski grad Adaiseh rano u srijedu i natjerao ih na povlačenje.

Iran lansiranje projektila na Izrael opisao kao "obranu"

Iran je jučerašnji napad na Izrael opisao kao obrambeni i usmjeren isključivo na njegove vojne objekte. Iranska državna novinska agencija objavila je da su gađane tri izraelske vojne baze. Teheran je rekao da je njegov napad bio odgovor na izraelska ubojstva militantnih vođa i agresiju u Libanonu protiv Hezbolaha i u Gazi.

"Naša akcija je okončana osim ako se izraelski režim ne odluči na daljnju odmazdu. U tom će scenariju naš odgovor biti jači i snažniji", rekao je iranski ministar vanjskih poslova Abas Araqchi u objavi na X-u u srijedu ujutro.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je da će uzvratiti udarac. "Iran je napravio veliku pogrešku večeras - i platit će za to", rekao je na početku hitnog sastanka kabineta za političku sigurnost kasno sinoć, prema priopćenju.

Washington je rekao da će raditi s dugogodišnjim saveznikom Izraelom kako bi osigurao da se Iran suoči s "teškim posljedicama" za napad od utorka, za koji je Izrael rekao da je uključivao više od 180 balističkih projektila.

"Iran lansirao gotovo 200 projektila"

Američki ministar obrane Lloyd Austin razgovarao je s izraelskim ministrom obrane Yoavom Gallantom kasno sinoć i rekao da je Washington "dobro pozicioniran" da brani svoje interese na Bliskom istoku, stoji u priopćenju Pentagona.

"Ministar i ja izrazili smo uzajamno poštovanje za koordiniranu obranu Izraela od gotovo 200 balističkih projektila koje je lansirao Iran i obvezali se da ćemo ostati u bliskom kontaktu", rekao je Austin odvojeno u objavi na X-u.

Ratni brodovi američke mornarice ispalili su desetak presretača na iranske projektile usmjerene prema Izraelu, priopćio je Pentagon. Britanija je rekla da su njezine snage igrale ulogu "u pokušajima da se spriječi daljnja eskalacija na Bliskom istoku", ne navodeći pojedinosti.

Pentagon je rekao da su jučerašnji zračni napadi Irana bili otprilike dvostruko veći od napada Irana na Izrael u travnju.

Iran prvi put ispalio hipersonične rakete

Izrael je jučer aktivirao protuzračnu obranu protiv iranskog raketiranja. Većinu projektila presreli su "Izrael i obrambena koalicija predvođena Sjedinjenim Državama", rekao je izraelski kontraadmiral Daniel Hagari u videu na X-u, dodajući: "Iranski napad je ozbiljna i opasna eskalacija."

Iranske snage jučer su po prvi put upotrijebile hipersonične rakete Fattah, a 90 posto njihovih projektila uspješno je pogodilo svoje ciljeve u Izraelu, priopćila je Revolucionarna garda. U izjavi za državne medije, glavni stožer iranskih oružanih snaga rekao je da bi svaki izraelski odgovor bio suočen s "velikim uništenjem" njegove infrastrukture.

"Gađati ćemo ciljeve svakog saveznika u regiji koji se uključi"

Također je rečeno da će gađati regionalne ciljeve svakog izraelskog saveznika koji se uključi.

Strahovi da bi Iran i SAD mogli biti uvučeni u regionalni rat porasli su s rastućim izraelskim napadom na Libanon u posljednja dva tjedna, uključujući početak tamošnje kopnene operacije u ponedjeljak, dok je njegov sukob u Pojasu Gaze star godinu dana.

Američki predsjednik Joe Biden izrazio je punu podršku SAD-a Izraelu i opisao napad Irana kao "neučinkovit". Potpredsjednica Kamala Harris, demokratska predsjednička kandidatkinja, podržala je Bidenovo stajalište i rekla da Sjedinjene Države neće oklijevati braniti svoje interese protiv Irana.

"Iran će uskoro osjetiti posljedice"

"Djelovat ćemo. Iran će uskoro osjetiti posljedice svojih postupaka. Odgovor će biti bolan", rekao je novinarima izraelski veleposlanik pri UN-u Danny Danon.

Bijela kuća je na sličan način obećala "teške posljedice" za Iran, a glasnogovornik Jake Sullivan rekao je na brifingu u Washingtonu da će Sjedinjene Države "raditi s Izraelom da se to dogodi". Sullivan nije precizirao kakve bi to posljedice mogle biti.

U priopćenju je francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao kako oštro osuđuje nove napade Irana na Izrael, dodajući da je Francuska u znak svoje predanosti sigurnosti Izraela u srijedu mobilizirala svoje vojne resurse na Bliskom istoku.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda za danas je zakazalo sastanak o bliskoistočnom sukobu, a Europska unija pozvala je na trenutni prekid vatre.

Skoro 1900 ljudi ubijeno je, a više od 9000 ranjeno u Libanonu u gotovo godinu dana prekograničnih borbi, većina u posljednja dva tjedna, pokazala je jučer statistika libanonske vlade.