U sklopu osmog izdanja "Ramskih dana kulture", u nedjelju, 13. listopada 2024. godine, održana je Večer folklora u Domu kulture u Prozoru. Nastupali su HKUD "Rama" iz Rame i HKUD "Rodoč" iz Mostara, a posebna gošća večeri bila je Ankica Šarčević, kokja je ispričala zanimljivu priču pod nazivom "Potop Rame i ljubavi".

Ovaj događaj organizirao je HKUD "Rama" u suradnji s etno skupinom "Čuvarice".

HKUD "Rama", domaćin večeri, već desetljećima njeguje i čuva bogatu folklornu baštinu ovog kraja. Osnovan je 19. srpnja 2008 godine. Ciljevi društva su njegovanje i unapređenje kulturnog života, očuvanje i promicanje narodnih igara, plesova i običaja hrvatskoga naroda Rame, te promicanje duhovne tradicije kraja čuvanjem i njegovanjem njene izvornosti i osobnosti. Sve što njeguju prenose i na mlađe naraštaje te tako postaju pravi čuvari ramskoga blaga i istinske čuvarice hrvatskih ognjišta u svome kraju. Društvo broji 50 članova. Pri društvu djeluje  etno skupina „Čuvarice“ i škola folklora. U svom programu planiraju godišnje nastupe za djecu i odrasle.  Redovito sudjeluju na Državnoj  smotri dječjeg folklora Hrvata u BiH koja se održava u Rodoču  kao i na Večerima folklora koji su sastavni dio manifestacije „Ramski dani kulture“.

Na Večeri folklora predstavili su se s dvije  koreografije "Čuvam ovce" pjesmama i plesovima Ramskoga kraja dječja skupina i „Osu se nebo zvizadama“ skupina odraslih. Voditeljica kao i koreografkinja društva je Biljana Glibo.

HKUD "Rodoč" iz Mostara prepoznatljiv je po svojoj predanosti očuvanju hercegovačke kulturne baštine.

HKUD „Rodoč“ osnovan je u svibnju 2001. godine, s ciljem promicanja i očuvanja nematerijalne kulturne baštine Hrvata Bosne i Hercegovine. Zapaženi su član UKAKUD-a (Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u Bosni i Hercegovini). Društvo broji 150 članova podjeljenih u razne sekcije kao što su: folklorne skupine od čega je najbrojnija dječja skupina, mješovita pjevačka skupina, klapsko pjevanje (muška klapa), novinarska sekcija. Također, pokrenuli su projekt suradnje s vrtićima grada Mostara gdje djeca (njih cca 450) već u ranoj životnoj dobi ostvaruju svoje prve korake i uče o nematerijalnoj kulturnoj baštini našeg naroda.

Na večeri folklora u sklopu VIII. Ramskih dana kulture HKUD Rodoč se predstavio s tri koreografije:
 
1. „Sitan kamen do kamena“ plesovi i pjesme Zapadne Hercegovine
2. Poskočica „Linđo“
3. Završno kolo iz opere „Ero s onoga svijeta“

Skladatelj: Jakov Gotovac, koreograf: Oskar Harmoš, pripremila: Ana Šakić

Posebno zanimanje izaziva i priča Ankice Šarčević "Potop Rame i ljubavi."  Ankica je rođena 1991. u Prozoru. Osnovnu i srednju školu završila u Rami. Udana, majka dvoje djece. Hobi joj je čitanje, pisanje, glazba, fotografiranje prirode... Važnost čitanja i pisanja prenio joj je profesor iz srednje škole, tako da se jednostavno zaljubila u književnost.

2022. godine osvojila je prvo mjesto na natjecanju iz pisanja proznog teksta na temu "Rama je čaša povijesti puna", koju je organizirala Gradska knjižnica iz Prozora, a ove godine treće mjesto iz natjecanja za kratku priču koje je organiziralo Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne. Velika inspiracija joj je život ramskog naroda nekada, ljudi i njihova vjera i motivacija u teškim trenutcima, a posebno se u svojim tekstovima divi ramskim ženama. Pričom "Potop Rame i ljubavi" predstaviti će se publici na VIII. Ramskim danima kulture, gdje opisuje život jedne djevojke prije samoga potopa te borbu za opstanak nakon što je voda potopila sve.

Foto: Tomislav Bošnjak / Rama-Prozor.info