Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je danas da se Europska unija suočava s "kritičnom situacijom".

''U kritičnoj smo situaciji. Moramo vlastitim akcijama pokazati da možemo biti bolji'', rekla je Merkel novinarima po dolasku na summit EU u Bratislavi.

Istaknula je da se EU mora poboljšati u oblastima sigurnosti, unutarnje i vanjske, borbi protiv terorizma, i suradnje na polju obrane, prenio je AFP.

U Bratislavi se održava neformalan, ali izuzetno značajan summit na kojem će se najviše razgovarati o budućnosti EU bez Ujedinjenog Kraljevstva, prenosi Tanjug.

Hina pak prenosi izjavu francuskog predsjednika koji kaže kako Europa mora biti sposobna sama obraniti svoje vrijednosti i interese jer nema zajednice koja može opstati ako se ne može sama obranit

"Francuska ne može i ne želi biti sama. Želi biti prva, ali želi da Europa s Francuskom i Francuska u Europi mogu osigurati svoju vlastitu obranu u okviru NATO-a, s američkim partnerima. Svatko zna da ako SAD odluče udaljiti se, Europa mora biti sposobna sama se obraniti", rekao je Francois Hollande uoči summmita EU-a na kojemu, kako je rekao, Francuska i Njemačka imaju "snažnu poruku" koju žele uputiti.
Naglasio je da "nema kontinenta ni zajednice ako oni ne mogu sami obraniti svoje vrijednosti i interese".
"Francuska i Njemačka imaju snažnu poruku koju žele uputiti. Europska obrana je za Europu veliki izazov", kazao je francuski predsjednik.
Pred summit u Bratislavi, Francuska i Njemačka pripremile su zajedničke prijedloge za "reaktivniju i učinkovitiju" europsku obranu u okviru jačanja Europe nakon Brexita. Pariz i Berlin zalažu se za produbljivanje europske vojne suradnje te rade na načinima kojima bi EU mogla brže razvijati svoje snage, a sigurnosna suradnja pokazuje se kao ujedinjujuća sila za Europu nakon odluke o Brexitu.