Mjere osiguranja u objektima oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kao i tvornicama streljiva i vojne opreme pojačane su, potvrdio je danas ministar obrane BiH Zukan Helez.

Nakon što su lokalni mediji tijekom dana, pozivajući se na neimenovane izvore, izvijestili o nespecificiranim sigurnosnim prijetnjama koje su navodno otkrile policijske agencije, ministar Helez je izjavio kako su mjere osiguranja vojnih objekata podignute iz preventivnih razloga.

"Svjedočimo eskalaciji ratnih zbivanja na Bliskom Istoku i u Ukrajini. S tim u vezi i potencijalnim refleksijama na Bosnu i Hercegovinu, naredio sam da se uvedu povišene mjere osiguranja za objekte zapovjedništava, postrojbi, objekata i skladišta naoružanja i streljiva u sastavu oružanih snaga BiH u cilju zaštite osoblja, objekata i materijalnih sredstava Ministarstva obrane BiH i Oružanih snaga BiH", izjavio je Helez.

Vojna industrija jedna od najprofitabilnijih proizvodnih djelatnosti u BiH

Istaknuo je kako se pojačane mjere osiguranja odnose isključivo na objekte povezane s vojskom i ostat će na snazi "do daljnjeg". "Građani u Bosni i Hercegovini ne trebaju strahovati. Sigurnosna situacija u našoj zemlji je stabilna i nema nikakvih informacija ni naznaka da će doći do njenog narušavanja", izjavio je.

Pojačane mjere osiguranja, uz ostalo, znače stroge mjere kontrole svih vozila i osoba koje ulaze u vojne objekte i tvornice streljiva i oružja.

Vojna industrija jedna je od najprofitabilnijih proizvodnih djelatnosti u BiH, a u prvih šest mjeseci ove godine iz te zemlje izvezeno je streljivo i oružje vrijedno više od 150 milijuna eura. U usporedbi s istim razdobljem 2023. godine to je predstavljalo rast izvoza od čak 45 posto.