Nadbiskupsko sjemenište „Petar Barbarić iz Travnika i Ogranak Matice hrvatske Bugojno, u nedjelju poslije večernje svete mise u 18 sati, u velikoj župnoj dvorani crkve sv. Ante Padovanskoga, upriličili su prikazivanje dokumentarnog filma „Barbarićev Travnik“.

Snimljen u produkciji Hrvatske radiotelevizije, pod redateljstvom Marija Raguža, film govori o povijesti Nadbiskupskog sjemeništa i životu mladog isusovca i budećeg blaženika Petra Barbarića.Rođen 19. svibnja 1874. godine, u selu Klobuk, kod Ljubuškog, kao jedno od devetero djece siromašnih, ali vrlo pobožnih roditelja, Petar je nakon završenog trgovačkog zanata primljen u sjemenište u Travniku.

U želji da postane svećenik živio je vrlo pobožno, obraćao je grešnike, uveo u sjemenište pobožnost Srcu Isusovu, a u svojoj rodnoj župi osnovao je Bratovštinu Gospine krunice. Umro je od tuberkuloze 15. travnja 1897. godine kao učenik osmog razreda Isusovačke gimnazije.

Godine 1953. njegovi zemni ostaci prenešeni su s gradskog groblja Bojna, Travnik, u sjemenišnu crkvu gdje se razvila velika pobožnost prema njemu. Tajno su premješteni i zakopni u podrum Nadbiskupske gimnazije gdje su pronađeni mnogo godina kasnije. Tek 1998. godine posmrtni ostaci mladog Barbarića pronašli su počinak u grobnici sjemenišne crkve sv. Alojzija Gonzaga u Travniku, gdje se svakodnevno vjernici predaju njegovom zagovoru.

Papa Franjo je 18. ožujka 2015. godine odobrio Dekret o priznavanju herojskih kreposti Sluge Božjeg Petra Barbarića.
 
Antonio Džolan