Britanski arheolog tvrdi da bi nastamba iz prvog stoljeća pronađena ispod samostana u Nazaretu mogla biti kuća u kojoj je Isus Krist proveo prve godine života. Ken Dark sa Univerziteta u Readingu i Arheološki projekt Nazareta tvrde da bi ovo mogla biti Isusova kuća, iako nema konkretan dokaz koji to potvrđuje, prenosi index.hr.

Prema Bibliji Isus je odrastao u Nazaretu, kojeg je potom napustio kako bi propovijedao i činio čuda diljem zemlje. U Nazaretu danas živi oko 60.000 ljudi, od čega je većina muslimana.

Dark je sa skupinom istraživača započeo s iskapanjima ispod samostana Sestara Nazareta 2006. godine. Tu su otkrili kuću za koju su uvjereni da je iz prvog stoljeća, na kojoj se nalaze vrata prozori. Kuća ima i dvorište, a djelomično je isklesana u stijeni.



Nekoliko je razloga zbog kojih Dark vjeruje da je Isus povezan upravo s tom kućom.

Njegovi se arheološki nalazi podudaraju s tekstom "O svetim mjestima" koji datira iz sedmog stoljeća, a nastao je na temelju franačkih biskupskih hodočašća u Nazaret. Jeruzalem Post piše da se u tekstu spominje crkva u Nazaretu, "ispod koje se nekoć nalazila kuća u kojoj je Gospodin rastao".

Dark je identificirao svoje nalazište kao Crkvu odrastanja, za koju su Bizantinci vjerovali da je mjesto Isusova djetinjstva. Pronašao je i posuđe od vapnenca koje se koristilo za košer jela, što sugerira da je u kući stanovala židovska obitelj.

Njegovo otkriće spominje se u posljednjem izdanju "Biblijske arheologije" pod naslovom "Je li pronađena kuća Isusa Nazarećanina". - Je li to kuća u kojoj je Isus odrastao? Nemoguće je to reći na temelju arheoloških nalaza, ali s druge strane, nema valjanog arheološkog razloga zašto bismo tu tvrdnju odbacili - napisao je Dark, prenosi Jeruzalem Post.