Kako topli ljetni povjetarac nestaje i zamjenjuju ga sve niže jesenske temperature, možda razmišljate o tome što trebate učiniti kako biste osigurali da vaš travnjak i vrt budu spremni. Ne samo da želite biti sigurni da će vaše biljke prebroditi hladnije mjesece koji su na putu, nego želite biti sigurni da su spremne za zdrav rast sljedećeg proljeća i ljeta kada će ponovno biti ukrašene živopisnim zeleno lišće i prekrasno cvijeće. Ali, čak i više od toga, također želite biti sigurni da činite svoj dio kako biste zaštitili korisne kukce, kao što su oprašivači, i druge životinje koje također moraju preživjeti zimu kako bi dočekale nadolazeće proljeće.

Orezivanje biljaka važan je jesenski vrtlarski zadatak jer sve dovodite u red. Međutim, iako postoje mnoge biljke koje biste trebali orezati krajem ljeta ili u ranu jesen, postoje druge koje bi bilo pogrešno rezati u ovom trenutku. U nastavku smo sastavili popis koji će vam pomoći da naučite što orezati u jesen, s onim što biste trebali izbjeći. Iako se neki istraživači i profesionalni vrtlari možda ne slažu 100 % oko toga kada je najbolje orezati određene biljke, u nastavku biste trebali pronaći neke smjernice koje će vam pomoći.

Mrtvi plamenac u jesen za održavanje urednog vrta

Kako se ljeto pretvara u jesen, vrijeme je da izvadite škare ošišate svoj plamenac. Iako ova biljka može uljepšati vaš vrt kada je u punom cvatu, ona se također ne čisti sama. Dakle, nakon što cvijeće dođe i nestane, potrebno je očistiti vaš vrt od odumrlih biljaka kako ne bi izgledao zapušteno ili zaraslo. Međutim, čak i više od toga, plamenac je potrebno obrezati kako biste ga zaštitili od bolesti. Ako se ne orezuje, veća je vjerojatnost da će se zaraziti pepelnicom prije sljedećeg proljeća, piše housedigest.com.

Najbolji način obrezivanja ovisit će o specifičnoj sorti plamenca u vašem vrtu. Ako imate puzavi plamenac, trebali biste moći rukama otkinuti ostatke cvjetova. Za obrezivanje viših sorti trebat će vam par ručnih škara. Upotrijebite ih kako biste odrezali mrtve glave na biljkama. Ako je neka stabljika mrtva, odrezat ćete je, gotovo do zemlje. Nakon rezidbe obavezno pravilno odbacite reznice. Nemojte ih kompostirati, već ih bacite u zatvorenu vrećicu kako biste spriječili širenje potencijalnih zaraza. Slično tome, trebali biste također očistiti svoje škare za rezidbu prije nego što prijeđete na bilo koju drugu biljku u svom vrtu.

Orežite lavandu u kasno ljeto ili ranu jesen kako biste potaknuli novi rast

Važno je znati kada orezati lavandu – i za cjelokupno zdravlje biljke i za osiguravanje da raste onako kako želite. Najbolje vrijeme za orezivanje lavande je odmah nakon što završi cvatnju. Ovo vrijeme može varirati ovisno o regiji zemlje u kojoj živite, ali za većinu bi to trebalo biti krajem ljeta ili početkom jeseni. Međutim, jedna ključna stvar koju treba imati na umu je da ne želite odgoditi obrezivanje lavande. Kada je svježe orezana, veća je vjerojatnost da će lavanda biti oštećena nižom temperaturom. Zbog toga se savjetuje završno obrezivanje završiti najmanje šest tjedana prije očekivanog prvog mraza.

Osim odabira pravog vremena, postoje i druge važne stvari koje treba uzeti u obzir prilikom rezidbe lavande. Kako biste izbjegli uobičajene pogreške pri rezidbi lavande, svakako započnite s čistim i oštrim škarama za rezidbu. Kada režete lavandu, razmislite o njenom obliku i o tome želite li napraviti bilo kakve izmjene za rast sljedeće godine. Na primjer, ako je rast bio pretežak s jedne strane, možda biste željeli odrezati taj dio dalje od ostatka.

Održavajte izgled svog pakujca tijekom jeseni

Ako želite zadržati cvjetove pakujca u najboljem izdanju - i za nadolazeće hladnije mjesece i za buduće toplije proljetno i ljetno vrijeme - važno je redovito ga orezivati. Jače orezivanje potrebno je u jesen ili proljeće, ovisno o tome gdje živite. Oni koji žive u umjerenoj klimi mogu obrezati svoje biljke još u jesen, prije prvog mraza. To će vam pomoći ukloniti sve potrgane ili nazubljene listove. Osim toga, također će pomoći u sprječavanju insekata koji bi mogli biti prisutni, a mogu predstavljati problem biljci.

Kada budete spremni za orezivanje u jesen, upotrijebite čiste i oštre škare za rezidbu da odrežete sve stabljike i lišće. Želite da ostane samo nekoliko centimetara stabljika. Nakon rezidbe možete spriječiti oštećenje korijenja tijekom hladnije zime tako da preko pospete slamu. Nastojte osigurati deblju oblogu - oko 7 centimetara kako biste osigurali bolju izolaciju i zaštitu.

Mrtve ljiljane orežite u kasno ljeto ili ranu jesen kako bi potaknuli novo cvijeće sljedeće sezone

Ako se cvjetovi vašeg ljiljana ocvali do jeseni, trebali biste dodati ljiljane na svoj popis vrtlarskih obaveza. Životinje se uglavnom ne oslanjaju na ove biljke zimi, pa ako ih ostavite neobrezane, divljim životinjama neće biti stvarne koristi. Osim toga, ako se pobrinete za njihovo orezivanje u jesen, to će biti jedna stvar manje o kojoj trebate brinuti tijekom proljeća kada imate puno posla da pripremite svoj vrt za novu sezonu rasta.

Za razliku od nekih drugih biljaka koje želite odrezati na samo nekoliko centimetara iznad zemlje, svoje ljiljane ćete htjeti ostaviti netaknutima. Nastojte samo odrezati cvjetne glavice, ostavljajući glavnu stabljiku i većinu lišća netaknutima. To će pomoći i osigurati da biljka ima dovoljno hrane za početak sljedeće vegetacijske sezone.

Odrežite hoste nakon prvog jesenskog mraza

Hoste mogu dodavati ljepotu vašem vrtu tijekom rane jeseni. Međutim, nakon tog prvog mraza, bitno je da ih smanjite. Često se u listovima hoste kriju mnoga jajašca puževa. Dakle, ako ih ne uspijete smanjiti, sljedeće će sezone biti obilje puževa koji će ugroziti vaše nove hoste — i sve ostale biljke u vašem vrtu.

Iako želite rezati hoste za zimu, ne želite to učiniti ranije nego što je potrebno. Čekanje kasnije u jesen kada lišće vene pomoći će da se ugljikohidrati presele u krošnju, osiguravajući biljci buduće zdravlje i uspjeh. Uz pomoć škara za orezivanje podrežite stabljike na mjestu gdje izlaze iz zemlje. Nakon rezanja svojih hosta, obavezno pravilno odbacite lišće. Upamtite, vjerojatno vrebaju jaja puževa i želite biti sigurni da se neće izleći u blizini vašeg vrta.

Orežite monardu kako biste izbjegli zarazu plijesni

Pčelinji balzam može biti prekrasan dodatak vašem vrtu ljeti. Također je omiljena među oprašivačima, poput kolibrića i leptira. Osobito ako vaš glavni cilj je poticanje novog rasta za sljedeću godinu, jesen je najbolje vrijeme za obrezivanje ove biljke. Dobra smjernica je napraviti malo rezidbe nakon što počne odumirati (nakon prvog mraza). To vam također može pomoći da spriječite biljku od zaraze pepelnicom.

Tijekom vegetacijske sezone uklanjanje ocvalih cvjetova može olakšati novo sezonsko cvjetanje. U jesen ćete htjeti odrezati biljku mnogo više od ovoga. Upotrijebite svoje čiste i oštre škare za rezidbu da odrežete cijelu biljku gotovo sve do površine tla. Pažljivo uklonite sve svoje odrezane listove i stabljike i svakako ih pravilno zbrinite (zapakirajte ih u vrećice i ne stavljajte u kompostnu hrpu).

Ostavite purpurnu ehinaceju neobrezanu kako biste izbjegli oduzimanje izvora hrane pticama

Iako purpurna ehinaceja u vašem vrtu neće biti tako lijepi tijekom jeseni i zime kao ljeti, ne biste ju trebali orezati u jesen. Tijekom jeseni i zime služe kao izvor hrane za ptice. U ovim mjesecima kada je hrane sve manja za naše pernate prijatelje, češljugari i druge ptice mogu pronaći užinu u sjemenkama ovih biljaka.

Srećom, biljka je otporni su na hladnoću. Možete ju orezati u rano proljeće ili kasnu zimu prije nove vegetacijske sezone kako biste ih pripremili za novo cvjetanje. Upotrijebite par čistih vrtnih škara kako biste čisto zarezali tik iznad površine tla.

Odgodite obrezivanje grmova do kasne zime kako biste olakšali rast

Ako pokušavate odlučiti kada odrezati grm leptirova cvijeta, trebali biste to izbjeći u jesen. Rezidba u jesen, a posebno zimi, može ograničiti rast biljke. To je zato što grmovi leptira cvjetaju na svojim novim izdancima, pa ako ih obrežete u krivo vrijeme, mogli biste se razočarati kada bi biljka trebala procvjetati. Rezidba zimi jedan je od najgorih izbora koje možete učiniti zbog šupljih stabljika biljke. Ako ih režete kad je hladno, vjerojatnije je da će se voda nakupiti u stabljici, uzrokujući cijepanje stabljike kada se voda zamrzne.

Umjesto toga, najbolje vrijeme za obrezivanje grma leptira je vrlo kasna zima ili rano proljeće. Rezanje biljaka u ovom trenutku pomoći će potaknuti biljku da ima novi rast, a time i više cvjetova. Imajte na umu da vaš grm leptira ne treba nužno orezivati ​​svake godine. Ako ne izgleda zaraslo ili ne zauzima više prostora nego što vam je na raspolaganju, sasvim je u redu pričekati još godinu dana prije nego što ga podrežete.

Pomozite anisu da preživi zimu preskakanjem jesenske rezidbe

Anis izop je još jedna biljka koju biste trebali izbjegavati obrezivanje u jesen. Ako ga smanjite, veća je vjerojatnost da će ga ubiti niže temperature zimi. Nasuprot tome, ako biljku ostavite neobrezanu, povećat ćete joj šanse da preživi zimu. S više lišća i cvjetova bit će bolje izolirana od naglog pada temperatura. Lišće i ostaci cvjetnih glavica također će pomoći zadržati dio snijega koji padne, držeći ga dalje od korijena biljke.

Dakle, kada biste trebali orezati anis izop? Biljku možete odrezati rano u proljeće, prije no što se pojave nove izrasline. Iako nije potrebno, možete nastaviti s orezivanjem tijekom proljeća i ranog ljeta kako bi biljka izgledala najbolje. Međutim, kada dođete do sredine ljeta, prestanite s obrezivanjem kako biste bili sigurni da neće propasti tijekom zime.