Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u svom večernjem obraćanju pozvao Zapad da ubrza isporuku oružja i streljiva.

"Upravo sam primio izvješće vrhovnog zapovjednika oružanih snaga Oleksandra Sirskog o situaciji na istoku Ukrajine, operaciji u Kurskoj oblasti, fondu za razmjenu zarobljenika te opskrbi naših brigada streljivom i oružjem. Našim dečkima odlično ide na svim frontovima", kazao je Zelenski.

"Međutim, postoji potreba za bržom dostavom zaliha naših partnera. To tražimo. U ratu nema odmora. Potrebne su odluke, kao i pravovremena logistika za najavljene pakete pomoći. Ovo posebno upućujem Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji i Francuskoj", dodao je.

"Naše brigade čine sve da bi zadržale položaje"

Zelenski je napomenuo kako su tijekom današnjeg dana postignuti dobri rezultati, posebice kroz uništavanje ruske opreme u blizini Torceka. Međutim, upozorio je da su ruske snage samo danas izvele desetke napada u blizini Torecka i Pokrovska.

"U samo jednom danu bilo je na desetke napada, ali naše jedinice, naše brigade, čine sve kako bi zadržale položaje. Zahvaljujem svima koji to omogućuju", naveo je.

Objasnio je da je glavna zadaća obrambenih akcija Ukrajine općenito uništiti što je moguće više ruskog potencijala i izvesti maksimalne protunapadne operacije. "To uključuje stvaranje tampon zone na teritoriju agresora kroz naše operacije u Kurskoj oblasti", rekao je.