Jeste li ovoga vikenda imali veliko okupljanje s obitelji ili ste možda pozvali prijatelje na večeru? Ako je vaš odgovor potvrdan, to samo znači da je druženju prethodila višesatna priprema. Prvo čišćenje kuće, zatim i kuhanje, serviranje, posluživanje... A ako ste nakon svega toga odlučili odmoriti i zažmiriti na onu hrpu prljavog posuđa odloženog na radnu kuhinjsku površinu ili u sudoper - ne krivimo vas. I bismo to isto napravili.

No, morate biti svjesni da će se ostaci hrane na svom tom prljavom posuđu osušiti i stvrdnuti, što će samo otežati njihovo čišćenje. Među njima će se zasigurno pronaći i pokoji lim za pečenje, a oni mogu biti posebno izazovni, čak i ako imate perilicu posuđa. Naime, mogu biti preveliki za perilicu, a zapečene ostatke hrane često je gotovo nemoguće ukloniti običnom kuhinjskom spužvicom i sredstvom za pranje posuđa.

Iako bi neki iz očaja mogli jednostavno baciti protvan i kupiti novi, dobro je znati da postoji rješenje. Potrebno je samo nekoliko stvari: soda bikarbona, hidrogen (3 %), boca s raspršivačem i žica za pranje posuđa. Za početak sodu bikarbonu obilno pospite po cijelom limu, a zatim pola bočice hidrogena izlijte u bočicu s raspršivačem te poprskajte protvan. Ostavite da djeluje minimalno četiri sata, a zatim upotrebite žicu kako biste uklonili upornije mrlje i prljavštinu. Ako je lim jako prljav ostavite tijekom noći, a žicu sljedećeg jutra prvo poprskajte vodom, a onda istrljajte lim za pečenje. Na kraju ga operite deterdžentom za posuđe i isperite toplom vodom, savjetuje Krstarica.com. Naravno, prije svega provjerite materijal protvana, kako ga žica za pranje posuđa ne bi oštetila.

Inače, hidrogen peroksid može se koristiti za čišćenje mnogih stvari u domu, ali i za, primjerice, dezinfekciju rana. Poznato je da efikasno ubija bakterije i čisti prljavštinu, a govorimo li o kućanstvu, s njim se može dezinficirati pribor za šminkanje i četkice za zube (umakanjem u hidrogen ili brisanjem s vatom na koju je nakapano malo hidrogen peroksida), zatim ukloniti neugodan miris s kuhinjskih spužvica (natapanjem u otopinu hidrogena i vode u omjeru 1:1) ili, pak, vratiti bjelinu požutjelim stolnjacima, majicama i sličnim stvarima (umjesto izbjeljivača ulijeva se pola šalice hidrogena u ciklus ispiranja).

Prodaje se u koncentraciji od tri do deset posto u većini ljekarnica, ali treba znati da ga se nikad ne smije progutati. Stoga je uvijek važno dobro ga isprati.