U nedjelju, 29. rujna na spomendan Svetih arkanđela – Mihaela, Gabriela i Rafaela u župnoj crkvi Presvetog Srca Isusova u Prozoru, svečanim misnim slavljem obilježen je 58. svjetski dan sredstava društvenih komunikacija na razini Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je predsjednik Vijeća za sredstva društvenog priopćivanja i predsjednik BK-a BiH mons. Tomo Vukšić, vrhbosanski nadbiskup metropolita i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH, uz suslavlje domaćeg župnika, ramskog dekana mons. Marka Tomića, generalnog tajnika BK-a BiH i glavnog urednika KTA vlč. Bojana Ivešića te još tri svećenika.

Na početku svete mise nazočne je pozdravio mons. Tomić „u ovoj posebnoj prigodi kad se Crkva spominje uloge medija i društvenih sredstava posredovanja riječi i događaja. Oni su razlog da vi čujete i vidite što se događa danas u Prozoru“.

„Zar je moguće da pored svih tih sredstava posredovanja postoje nepismeni ljudi koji skoro ništa nemaju s ovom civilizacijom? Mnogima je onemogućen pristup ovoj raznovrsnoj ponudi, kako bi bili sudionici i protagonisti dobrih stvari i velikih pomaka u svijetu zajedništva i razumijevanja.

Hoće li nas ova sredstva komuniciranja zbližiti, ili još više udaljiti jedne od drugih? Što bi na to odgovorila umjetna inteligencija? Nisam je pitao, a i ne bih! Njezin odgovor je iz informacija, a nije plod razmišljanja“, poručio je u svom obraćanju prozorski župnik.

Crkva u komunikaciji

Nakon svetopisamskih čitanja i naviještenog Evanđelja, nadbiskup je u prigodnoj propovijedi najprije podsjetio na ustanovljenje Svjetskog dana sredstava društvenih komunikacija, koji je nastao na izravan prijedlog i zahtjev Drugog vatikanskog sabora. Dalje je istaknuo kako je „Crkva u komunikaciji“ jedna od vrlo važnih tema zato što je komunikacija jedan od bitnih elemenata i načina postojanja i djelovanja Crkve. „Ona je doslovce zajednica poslana da komunicira. Ta njezina obveza proizlazi iz Isusove zapovijedi, da njegovi učenici pođu po svemu svijetu i propovijedaju Evanđelje svakom stvorenju (Mk 16,15). To jest, da naviještaju i svjedoče svim narodima, na svim mjestima, na svim kontinentima, uvijek i u svim okolnostima (...) To valja prepoznati kao bitnu oznaku Crkve i kao neizostavni dio njezina poslanja. U tom smislu i sredstva društvenih komunikacija mogu biti od velike koristi“, istaknuo je mons. Vukšić.

Odnos prema mudrosti srca

Objasnio je kako područje sredstava društvenih komunikacija u naše vrijeme vrlo ubrzano poprima nove oblike i načine. „To vrijedi posebice nakon izuma novih sustava digitalnih medija s čime su povezana brojna osjetljiva pitanja. Upravo zato, ove godine je papa Franjo svoju poruku za Dan sredstava društvenih komunikacija posvetio važnoj temi umjetne inteligencije i njezinu odnosu prema mudrosti srca te potrebi da sve bude usmjereno prema uistinu ljudskoj komunikaciji.

Odabir ove važne teme Papa je objasnio riječima: 'Razvoj sustava takozvane umjetne inteligencije (…) radikalno mijenja također informacije i komunikaciju, a time i neke od temelja građanskoga suživota. To je promjena koja zahvaća sve, a ne samo one koji se time profesionalno bave'“, citirao je nadbiskup Tomo Svetog Oca te u nastavku podsjetio kako kršćani ne samo da su dio ovoga svijeta nego su poslani naviještati Evanđelje svakom stvorenju, pa i novim stvorovima ljudskog uma. „Zato, zbog vjernosti toj Isusovoj naredbi iz koje proizlazi odgovornost za ljude i svijet, papa Franjo naučava: 'U ovoj epohi, koja se izlaže riziku da bude bogata tehnologijom i siromašna ljudskošću, naše promišljanje jednostavno mora započeti od ljudskog srca. Samo usvajajući duhovan način gledanja, samo ako ponovno steknemo mudrost srca, možemo proniknuti i tumačiti tu novost, koju sa sobom nosi naše doba i otkriti put do istinski ljudske komunikacije. Srce, biblijski shvaćeno kao sjedište slobode i najvažnijih životnih odluka u životu, simbol je cjelovitosti, jedinstva, ali priziva također osjećaje, želje, snove, ali prije svega srce je unutarnje mjesto susreta s Bogom. Mudrost srca je stoga ona krepost koja nam omogućuje da povežemo cjelinu i dijelove, odluke i njihove posljedice, prednosti i slabosti, prošlost i budućnost'“, poručio je, pozvavši se na Papu, predsjednik Vijeća sredstva društvenog priopćivanja BK-a BiH.

Na kraju misnog slavlja nazočnima se još jednom obratio župnik te uputio riječi zahvale i pozdravio mlade koji sudjeluju u akciji 72 sata bez kompromisa.

Liturgijsko slavlje skladnim pjevanjem animirao je župni zbor predvođen s. Anđelinom Perić i uz orguljsku pratnju Ane Topić.

J.P., KT / nedjelja.ba

Fotografije: Davor Krajinović, Katolički tjednik / Župa Prozor