U srijedu, 29. lipnja 2016., na svetkovinu sv. Petra i Pavla u katedrali Presvetog Srca Isusova u Sarajevu, nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić zaredio je osam đakona za svećenike tijekom svečanog Misnog slavlja. Petorica su ređeni za Vrhbosansku nadbiskupiju i trojica za Franjevačku provinciju Bosnu Srebrenu. Koncelebrirao je veći broj svećenika uz sudjelovanje brojnih redovnica, bogoslova i drugih vjernika.

Nakon što su rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa preč. Josip Knežević i meštar Franjevačke bogoslovije fra Danimir Pezer predstavili kandidate za svećeničko ređenje, kardinal Puljić je uputio prigodnu propovijed. Na početku je čestitao imendan svima koji za svoga zaštitnika imaju sv. Petra ili sv. Pavla. Ređenike je potaknuo da u prvom redu zahvale Bogu za dar života, kao i za dar svećeničkog zvanja. Podsjetio ih je da je do ovog trenutka njihov život protkan nastojanjima i svih onih koji su prema njima iskazivali ljubav te ih poučavali i odgajali, bilo da se radi o članovima obitelji ili drugima, te ih potaknuo da ih ne zaborave i da im ujedno iskažu zahvalnost. Naglasio je da je mjesna Crkva u mnogome ovisna o raznim dobročiniteljima, osobito institucije poput Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa ili Katoličkog bogoslovnog fakulteta „koje trebaju živjeti i materijalno i duhovno“ te je stoga pozvao sve nazočne da svoju zahvalnost iskažu i njima, kao i svima koji su molili za ovaj dar svećeničkog zvanja.
 

Osvrćući se na primjer iz prvog misnog čitanje, u kojem Bog preko Anđela Gospodnjeg izbavlja Petra od okova i izvodi ga iz jeruzalemskoga zatvora u koji ga je dao zatvoriti kralj Herod, kazao je da nam i danas treba Anđeo Gospodnji kako bi se oslobodili novih okova: sekularizacije, relativizma, konzumerizma, utilitarizma koji „sputavaju navjestitelje evanđelja“. Naglasio je da materijalizam i potrošački mentalitet „prodiru u pore i zasljepljuju“, te je stoga potaknuo ređenike i zaređene, bez obzira koliko godina imali, da nutarnju slobodu traže ispovijedajući vjeru u Isusa Krista dodavši da sva kriza u Crkvi nastaje s krizom vjere. Podsjetivši da je ovo 25. generacija svećenika koje on zaređuje, kazao je da svaki puta kada polaže ruke na glavu ređenika iskreno moli Boga da ga sačuva „u ovom vremenu koje nameće toliko okova, da budu slobodni da se istinski ne boje trčati za Kraljevstvom Božjem“.

Obraćajući se ređenicima potaknuo ih je da se oslobode svih okova koji ih mogu smetati pri ostvarivanju trostruke službe svećenika kao pastira, navjestitelja i posvetitelja. Poželio je da za njih čin ređenja ne bude samo vanjski znak već izraz njihove spremnosti da budu poučljivi u poniznosti, trajno ispovijedaju da je Krist sin Boga života te da sačuvaju vjeru u toj trci života.

Misnike je potaknuo da iskreno i bratski prihvate svoju mlađu braću. „Nemojmo ih trovati. Jedan od vrlo teških okova naših dana jeste ogorčenje koje znaju ljudi nositi u svome srcu jer su uzeli druga mjerila, ljudska, a ne Božanska“, upozorio je kardinal Puljić pozvavši ih da im pomognu da se ostvare kao pravi svećenici. Okupljene vjernike potaknuo je da, kao što su molili za ređenike da postanu svećenici, i dalje nastave moliti da to i ostanu, ali „ne po samo svetom redu nego po životnom opredjeljenju i darivanju Bogu“.

Nakon propovijedi uslijedio je obred ređenja.

Na kraju Mise kardinal Puljić je pročitao imena svećenika inkardiniranih u Vrhbosansku nadbiskupiju koji slave zlatni i srebrni jubilej svećeništva te nazočnima podijelio prigodne uspomene.

Tijekom Mise pjevao je zbor bogoslova Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa „Stjepan Hadrović” pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Po završetku Euharistijskog slavlja nastavljeno je druženje oko obiteljskog stola u dvjema Bogoslovijama.

Za Vrhbosansku nadbiskupiju kardinal Puljić je za svećenike zaredio sljedeće đakone: vlč. Ivana Ivančevića iz župe Presv. Srca Isusova – Prozor, vlč. Dražena Kusturu iz župe Sv. Josipa – Zenica, vlč. Marka Sliškovića iz župe Sv. Ivana Krstitelja – Lug-Brankovići, vlč. Ljubu Zadrića iz župe Presv. Srca Isusova – Prozor i vlč. Antu Zubaka iz župe Sv. Petra i Pavla – Kulina.

Za svećenike za Franjevačku provinciju Bosnu Srebrenu kardinal Puljić zaredio je đakone: fra Silvana di Benedetta iz župe Sv. Ivana Krstitelja – Kraljeva Sutjeska, fra Bojana Martinovića iz župe Sv. Ivana Krstitelja – Podmilačje i fra Ivana Mijatovića iz župe Uznesenja BDM – Tolisa.

Vlč. Ivan Ivančević sin je Petra i Milenke r. Topić, rođen 01. studenog 1991. godine u Jaklićima (općina Prozor-Rama). Dolazi iz župe Presv. Srca Isusova – Prozor. Kršten je u župi Uznesenja BDM – Rama-Šćit 01. prosinca 1991. godine. Krizman je u Prozoru 30. travnja 2005. Gimnaziju i sjemenište pohađao je u KŠC „Petar Barbarić“ u Travniku. Po završetku malog sjemeništa upisuje se u VBS, te studira na KBF-u u Sarajevu gdje je i diplomirao 10. studenog 2015. Sveti red đakonata podijelio mu je uzoriti gospodin Vinko kard. Puljić, nadbiskup metropolita Vrhbosanski, 29. studenog 2015. u sarajevskoj prvostolnici.
Mlada misa: Prozor, 30. 07. 2016.

Vlč. Dražen Kustura je sin Zdravka i Lidije r. Miljak, rođen 14. ožujka 1991. godine u Zenici. Dolazi iz župe sv. Josipa – Zenica gdje je i kršten 28. travnja 1991. godine i krizman 03. lipnja 2006. Gimnaziju je pohađao u KŠC „Sv. Pavao“ u Zenici. Po završetku gimnazije upisuje se u VBS, te studira na KBF-u u Sarajevu gdje je i diplomirao 10. studenog 2015. Sveti red đakonata podijelio mu je uzoriti gospodin Vinko kard. Puljić, nadbiskup metropolita Vrhbosanski 29. studenog 2015. u sarajevskoj prvostolnici.
Mlada misa: Zenica, 16. 07. 2016.

Vlč. Marko Slišković je sin Ilije i Kate r. Ivandić, rođen 17. lipnja 1991. godine u Žepču. Dolazi iz župe sv. Ivana Krstitelja – Lug-Brankovići gdje je i kršten 28. ožujka 1992. godine i krizman 18. lipnja 2006. Gimnaziju i sjemenište pohađao je u KŠC „Petar Barbarić“ u Travniku. Po završetku malog sjemeništa upisuje se u VBS, te studira na KBF-u u Sarajevu gdje je i diplomirao 10. studenog 2015. Sveti red đakonata podijelio mu je uzoriti gospodin Vinko kard. Puljić, nadbiskup metropolita Vrhbosanski, 29. studenog 2015. u sarajevskoj prvostolnici.
Mlada misa: Lug-Brankovići, 24. 07. 2016.

Vlč. Ljubo Zadrić je sin Stipe i Anđe r. Glibo, rođen 06. travnja 1991. godine u Prozoru. Dolazi iz župe Presv. Srca Isusova – Prozor gdje je i kršten 30. svibnja 1991. godine i krizman 30. travnja 2005. Gimnaziju i sjemenište pohađao je u KŠC „Petar Barbarić“ u Travniku. Po završetku malog sjemeništa upisuje se u VBS, te studira na KBF-u u Sarajevu i na Papinskom Sveučilištu – Gregoriana u Rimu gdje je i diplomirao 19. lipnja 2015. Sveti red đakonata podijelio mu je uzoriti gospodin Vinko kard. Puljić, nadbiskup metropolita Vrhbosanski, 29. studenog 2015. u sarajevskoj prvostolnici.
Mlada misa: Prozor, 02. 07. 2016.

Vlč. Anto Zubak je sin Mate i + Radmile r. Savić, rođen 12. studenog 1991. godine u Derventi. Dolazi iz župe sv. Petra i Pavla – Kulina gdje je i kršten 31. prosinca 1991. godine. Krizman je 18. lipnja 2005. godine u Derventi. Gimnaziju i sjemenište pohađao je u KŠC „Petar Barbarić“ u Travniku. Po završetku malog sjemeništa upisuje se u VBS, te studira na KBF-u u Sarajevu gdje je i diplomirao 10. studenog 2015. Sveti red đakonata podijelio mu je uzoriti gospodin Vinko kard. Puljić, nadbiskup metropolita Vrhbosanski 29. studenog 2015. u sarajevskoj prvostolnici.
Mlada misa: Kulina, 09. 07. 2016., Klokočevik (Sl. Brod), 07. 08. 2016.

Fra Silvano Di Benedetto je iz župe Kraljeva Sutjeska. Rođen je 2. listopada 1989. god. u Zenici. Roditelji su mu Marijo – Josip i Dragica r. Martinović. Ima sestru Mariju. Osnovnu školu završio je u Kraljevoj Sutjesci. Na Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom upisao se 2004. god. i maturirao 2008. Odijelo kušnje obukao je 19. srpnja 2008. u Rami. Godinu novicijata proveo je u samostanu sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu. Prve redovničke zavjete položio je 5. srpnja 2009, a svečane 13. listopada 2013. u Kraljevoj Sutjesci. Primio je službe lektorata i akolitata. Završio je šest godina filozofsko-teološkog studija na franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Sveti red đakonata primio je 22. studenog 2015. u crkvi sv. Ilije u Novom Šeheru.

Fra Bojan Martinović je iz župe Podmilačje. Rođen je 16. siječnja 1990. u Jajcu. Roditelji su mu Franjo i Anđa r. Đeno. Ima petoricu braće i tri sestre. Šest razreda osnovne škole završio je u Suhopolju kod Virovitice. Sedmi i osmi razred završio je u Divičanima kod Podmilačja. Srednju elektro-tehničku školu završio je u Jajcu. U postulaturu u Visokom upisao se 2008., odmah poslije završene Srednje škole. Franjevački habit obukao je 12. srpnja 2009. u Tolisi. Godinu novicijata proveo je u samostanu sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu. Prve zavjete položio je 4. srpnja 2010, a svečane 19. listopada 2014. Završio je šest godina filozofsko-teološkog studija na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Primio je službe akolitata i lektorata. Sveti red đakonata primio je 22. studenog 2015. u crkvi sv. Ilije u Novom Šeheru.

Fra Ivan Mijatović je iz župe Tolisa. Rođen je 3. veljače 1990. u Brčkom. Roditelji su mu pokojni Pavo i Luja r. Pejić. Ima brata Luku i sestru Sandru. Osnovnu školu završio je u Tolisi. Godine 2005. upisao se na Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom. Ispit zrelosti položio je 2009. Iste godine 12. srpnja obukao je franjevački habit u Tolisi. Godinu novicijata proveo je u samostanu sv. Petra i Pavla na Gorici u Livnu. Prve redovničke zavjete položio je 4. srpnja A. D. 2010, a svečane 19. listopada 2014. u Kiseljaku. Primio je službe lektorata i akolitata. Završio je šest godina filozofsko-teološkog studija na franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Sveti red đakonata primio je 22. studenog 2015. u crkvi sv. Ilije u Novom Šeheru. (kta)