Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine donijelo je naredbu o neprovođenju istrage o navodnim ruskim kampovima za obuku u Republici Srpskoj, potvrdio je za BHRT Milanko Kajganić, glavni tužitelj Tužiteljstva BiH.

Odluka je uslijedila nakon što je Tužiteljstvo s partnerskim agencijama ispitalo navode ministra obrane BiH Zukana Heleza.

Naredba o neprovođenju istrage donesena je 6. svibnja, jer nisu pronađeni dokazi koji bi ukazivali na postojanje osnova sumnje da je počinjeno neko od kaznenih djela, propisano Kaznenim zakonom BiH, naveli su iz Tužiteljstva BiH.

Dodali su da nema podataka o obukama za terorističke napade u Moldaviji, te da bi o tome svoju riječ trebale da daju nadležne institucije iz oblasti sigurnosti.

Podsjetimo ministar Helez kazao je da je prije nešto manje od godinu dana izišao u javnost sa informacijama o postojanju ruskih vojnih kampova za obuku paravojnih jedinica u okolini Rogatice i planine Maglić. Dokaze o postojanju ovih kampova proslijedio je Tužiteljstvu BiH.

"Po informacijama koje imam, ovi kampovi su nakon moga istupa u javnosti i prijave Tužiteljstvu BiH, rasformirani. Pokupili su prnje i prešli preko Drine. Tamo mogu bez ometanja provoditi svoje aktivnosti", kazao je Helez.