Brod Bom Jesus bio je portugalski trgovački brod koji je isplovio iz Lisabona 7. ožujka 1533. godine.

Njegova sudbina bila je nepoznata sve do 2008. kada su njegovi ostaci otkriveni tijekom iskopavanja dijamanata na obali Namibije, blizu Oranjemunda.

Danas je Bom Jesus najstariji i najvredniji brodolom otkriven uz zapadnu obalu Afrike.

Povijest

Bom Jesusa Brod je izgrađen ranih 1500-ih tijekom širenja Portugalskog Carstva. Smatra se da je bio dio klase brodova većih i izdržljivijih od prethodnih, što im je omogućilo duga putovanja prema zapadnoj Indiji.

Na temelju pronađenih luksuznih predmeta i valuta, arheolozi vjeruju da je brod plovio iz Lisabona oko južnog vrha Afrike, rutom koja je bila uobičajena za slične portugalske brodove.

Brodolom

Pretpostavlja se da je Bom Jesus potonuo kada se približio obali tijekom oluje, udarivši u stjenovito dno. Rani nalazi sugeriraju da je veći dio posade preživio brodolom ili umro na moru.

Otkriće

Godine 2008. radnik tvrtke De Beers otkrio je bakrene ingote i ostatke slonovače, što je dovelo do identifikacije brodoloma. Ostaci su bili raspršeni u tri velike sekcije, a teret je uključivao bakrene ingote, slonovaču, kanone i druge artefakte.

Istraživanje tereta

Među više od 40 tona tereta pronađeni su bakreni ingoti, zlatne i srebrne kovanice te slonove kljove, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na 13 milijuna dolara.

Analiza je pokazala da su ingoti najvjerojatnije potekli iz njemačke Fugger trgovačke kuće. Također su pronađene razne vrste kovanica, uključujući španjolske, portugalske i venecijanske.

Očuvanje

Trenutno se radi na očuvanju ostataka broda i tereta u muzeju u Lisabonu, ali nedostatak sredstava i dozvola namibijskih vlasti otežavaju transport i izlaganje. Rješenje ovog problema je prioritet za očuvanje ovog važnog arheološkog nalazišta.