Riža u domaćinstvu ponekad zaista može da ima "čarobna" svojstva i to ne samo kada vam se prolije tekućina po mobitelu, primjena je mnogo šira. Trik da se voda i vlaga izvlači iz mobitela uz pomoć riže sada je star već desetljećima. Prije toga su ga koristili fotografi koji su posjećivali tropske lokacije i uz pomoć riže su štitili svoju opremu od vlage, prenosi Zadovoljna.rs.

Poznato je i da voda u kojoj je stajala riža ima blagotvorna svojstva za kožu i kosu, a Japanke su najviše popularizirale trend korištenja rižine vode za njegu. Također, za čašu sirove riže kažu da je odličan lijek protiv neugodnih mirisa ili vlažnosti u domu.

Često je dovoljan samo jedan blago vlažan odjevni predmet da u ormaru ostane onaj prepoznatljivi miris plijesni. Ovo će se još vjerojatnije dogoditi ako nemate naviku da redovno provjetravate svoje ormare. U borbi protiv ovih mirisa i, naravno, vlage, riža uspješno djeluje tako da iz zraka upija vlagu. Zbog toga se može koristiti za upijanje vlage, na primjer u manjim prostorijama ili zatvorenim kutijama, a idealno je rješenje u malim ormarima. Dakle, ako želite isprobati ovaj trik, rižu možete staviti u papirne ili tekstilne vrećice i ostaviti u ormaru, kao i u otvorenoj tegli.

Riža može poslužiti i da napravite i prirodni osvježivač mirisa za ormar koji će vašu garderobu držati svježom bez provjetravanja. Bit će vam potrebna staklena tegla, riža i par kapi eteričnog ulja.

Riža će apsorbirati sve mirise eteričnog ulja pa će prostorija u trenu zamirisati. Ovaj način je potpuno prirodan, a miris će trajati i do nekoliko mjeseci. Osim toga, znatno je bolji izbor od kupovnih osvježivača, jer su oni prepuni kemikalija. Možete izaberati ulje bilo kog mirisa, ali najdjelotvornije u uklanjanju neprijatnih mirisa je ulje limunske trave.

Teglu napunite rižom. Dodajte 10 do 20 kapi omiljenog eteričnog ulja. Poklopite, a zatim dobro protresite da se ulje ravnomjerno rasporedi po zrnima. Uklonite poklopac, a teglu prekrijte gazom i učvrstite gumicom. Kada se smanji intenzitet mirisa, samo protresite teglu ili dodajte još koju kap ulja.