Mještani Donje Jablanice, najteže stradaloga mjesta u nedavnim poplavama i odronima u sjevernome dijelu Hercegovine, najavili su blokadu magistralne ceste M-17 koja povezuje Sarajevo s Mostarom zbog spore obnove, novih prijetnji odrona i hitnog zbrinjavanja obitelji koje su ostale bez domova.

Vijeće Mjesne zajednice Donja Jablanica je nakon sastanka zatražilo hitan susret mještana s načelnikom Jablanice i drugih nadležnih tijela kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo i brige oko trenutačne situacije.

U Donjoj Jablanici poginulo je 18 osoba, a više desetaka obiteljskih kuća je uništeno početkom listopada u naletu vodene bujice praćene golemim količinama stijenja, pijeska i mulja.

Strahuju od ponavljanja katastrofe

Najveći dio nanosa stigao je s ilegalnog kamenoloma koji se nalazi na brdu iznad samoga naselja. Mještani sada strahuju da bi se slična katastrofa mogla ponoviti. Najavili su da će poduzeti sve potrebne mjere kako bi njihovi zahtjevi bili ispunjeni te najavljuju blokiranje magistralne ceste M-17 ako ne dobiju odgovore do srijede.

Oni od lokalnih vlasti traže odgovore o procjeni sigurnosti kamenoloma, odnosno je li moguće pokretanje preostalog kamenja u kamenolomu te o načinu njegova saniranja. U podužem popisu zahtjeva je i ubrzavanje stambenog zbrinjavanja osoba koje su pogođene u nedavnoj prirodnoj nepogodi.

Nezadovoljstvo je izrazio i lokalni vjerski čelnik, imam Semir Jahić, koji je kritizirao vlast u Jablanici jer nije očišćena tamošnja džamija. Odgovorio mu je načelnik Jablanice Damir Šabanović, koji je član SDP-a BiH, te se iduće nedjelje natječe za još jedan mandat na čelu Općine. Naveo je što su sve poduzele vlasti Jablanice u saniranju posljedica poplava i odrona te je optužbe imama Jahića ocijenio nekorektnim obmanama.