Ako ste radnik u uslužnoj djelatnosti koji želi naučiti kako zaraditi više napojnica, onda je očito vaš anđeo čuvar FBI-jev bivši glavni međunarodni pregovarač za taoce. Možda će zvučati pomalo čudno na prvu, ali ako netko može pregovarati o oslobađanju talaca, onda bi mogao ispregovarati i bolju napojnicu za poslužno osoblje, piše LADBible, prenosi Vecernji.

U nedavnom razgovoru za Nudge Podcast, bivši šef FBI-a, Chris Voss, rekao je da postoji jedna stvar koju biste mogli primijetiti da vaš konobar radi, a koja bi vas mogla dovesti do toga da mu date veću napojnicu.

Voditelj podcasta, Phill Agnew, objasnio je to u TikTok videu promovirajući podcast i rekao da konobari uz njega mogu 'gotovo udvostručiti svoje napojnice'. Ovo je savršen trik za sve konobare koji žele povećati svoju zaradu, ali i za one koji ne vole davati napojnice pa mogu pripaziti na ovu taktiku.

‘Pričao mi je o studiji iz 2003.’, rekao je Agnew, ‘U studiji, koja je uključivala uslužno osoblje, polovici osoblja je rečeno da prima narudžbe kao i obično. Drugoj polovici osoblja rečeno je da verbalno preslikava narudžbe mušterije. Dakle, mušterija naruči jedan hamburger, a konobar kaže 'jedan hamburger'.

Prema studiji sa Sveučilišta u Nijmegenu, uz samo ponavljanje riječi gostiju konobari će vidjeti kako se njihova napojnica povećava za nevjerojatnih 70 posto. Ovaj trik ovisi o 'sklonosti ljudi da vole ljude koji se ponašaju kao oni', čak i ako je to jednostavno poput ponavljanja njihove narudžbe u restoranu.

Prema bivšem čovjeku FBI-a, to se zove 'zrcaljenje' i povećava napojnice tako što gost misli da je konobar simpatičniji.