Sedam ruskih državljana u ulozi instruktora u Bosni i Hercegovini su određeni period obučavali grupu osoba koju su činili državljani Moldavije, piše Klix.ba.

Prema neslužbenim informacijama obuka je trajala ukupno dva i pol mjeseca, ali ne u kontinuitetu već u prekidima.

Za sada nije poznato gdje su se obuke odvijale, ali ono što piše Klix jeste da postoje indicije da su se aktivnosti odnosile na operacije vezane za razbijanje ili pravljenja protesta u političke svrhe.

Član Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e Ilija Cvitanović danas je komentirao navode koji su se pojavili u medijima o postojanju kampova za obuku osoba koje su trebale da djeluju tokom izbora u Moldaviji.

"Direktor OSA-e je danas, i to je ono što i ja mogu reći u javnosti, kazao članovima Komisije da su prije nekih 60-ak dana u Bosni i Hercegovini postojali neki ljudi, strani državljani koji se mogu identificirati kao osobe koje mogu sudjelovati u organizaciji nekih skupina koje bi mogle u nekom trenutku djelovati elementima protiv javnog okupljanja", poručio je Cvitanović.

On je naveo da nisu dobili detalje s obzirom da su stvari operativne, ali da ne postoje kampovi kakve su opisale moldavske sigurnosne službe, međutim da u jednom trenutku su boravili u Bosni i Hercegovini sumnjivi strani državljani s istoka.

Podsjetimo, policija Moldavije priopćila je prošlog četvrtka da su razotkrili program u kojem su stotine njihovih građana odvođene u Rusiju kako bi prošli obuku za izazivanje nereda i građanskih nemira, što je posljednji u nizu pokušaja miješanja pred izbore.

Šef moldavske policije Viorel Cernauteanu je kazao da su "neki od njih prošli obuku u kampovima povezanim s privatnim vojnim kompanijama na teritoriji Bosne i Hercegovine, kao i Srbije".