Svečanom procesijom tomislavgradskim ulicama, uz litanije svetome Nikoli, danas je započela središnja proslava Dana svetoga Nikole Tavelića. Na početku misnoga slavlja riječi dobrodošlice okupljenome puku, hodočasnicima, nazočnim svećenicima i na poseban način današnjemu propovjedniku fra Jozi Marinčiću, provincijalu Bosne Srebrene, uputio je župnik fra Slaven Brekalo. U svojoj nadahnutoj homiliji fra Jozo je govorio o sreći kojoj teže svi ljudi, ali je rijetki u punini dostižu ističući kako se uzrok prave sreće krije u vjeri i molitvi.

– Sreća nije materijalne prirode jer čovjek nije materijalno biće stoga može ostvariti materijalno bogatstvo, biti izuzetno uspješan u svome poslu, a iznutra ostati prazan- upozorio je današnji propovjednik napominjući kako je čovjek i duhovno biće.

– Kriza današnjega kršćanstva, kriza obitelji krije se u nedostatku molitve. Kada se isprazne akumulatori našega života, kada izgubimo radost i vedrinu molitvom se trebamo povezati s Bogom koji nam jedini može dati sve ono što nam je za život potrebno – kazao je fra Jozo Marinčić.

Po završetku misnoga slavlja okupljenima se obratio i gvardijan duvanjski, fra Sretan Ćurčić. On se srdačno zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli i sudjelovali u ovoj bogatoj  duhovno – kulturnoj manifestaciji kroz proteklih deset dana koliko je trajala.

– Bog nas nije stvorio da kukamo, da kritiziramo kako nitko i ništa ne valja. Stoga očistimo svoje poglede, počistimo ispred svoga praga i učinimo ovaj svijet ljepšim – kazao je duvanjski gvardijan te pozvao na narodno veselje uz tradicionalnu glazbu večeras na Trgu gange i hajdučke družine u našemu gradu.
 
Cjelovitu propovijed fra Joze Marinčića, provincijala Franjevačke provincije Sv. Križa Bosne Srebrene može poslušati u priloženom video zapisu.

Ivana Ćurić/Tomislavcity

Više fotografija i video pogledajte ovdje