Program Ministarstva obrane SAD-a predviđa angažman visokih tehnoloških rukovoditelja i stručnjaka koji bi služili kao časnici u pričuvi.

Njihove dužnosti uključivat će mjesečno jedan vikend službe te dva tjedna godišnje, uz mogućnost aktivacije u slučaju potrebe.

Novim pripadnicima bit će dodijeljeni činovi do ranga potpukovnika.

Planom proširenja na tisuće članova

Inicijativa bi započela s manjom skupinom, s planom proširenja na tisuće članova tijekom sljedećih nekoliko godina, javlja Bug.

Program pokušava riješiti dugogodišnji problem dolaska vrhunskih stručnjaka u javni sektor, jer Ministarstvo obrane često ne može konkurirati privatnom sektoru po pitanju plaća i fleksibilnosti rada.
Most između tehnologije i nacionalne sigurnosti

Kroz ovu inicijativu, Pentagon nastoji stvoriti most između inovacija Silicijske doline i potreba nacionalne sigurnosti.

Program omogućuje tehnološkim stručnjacima doprinos nacionalnoj sigurnosti uz zadržavanje njihovih primarnih karijera, istovremeno osiguravajući vojsci pristup ključnim znanjima za suvremeno ratovanje.

Vjerojatno neće biti pozvani u borbe

Američka vojska ima više od 700.000 pripadnika rezervnih snaga koji prolaze obuku jedan vikend mjesečno i dva tjedna godišnje. Oni mogu biti pozvani na aktivnu službu. Rezervisti iz Silicijske doline mogu očekivati slične obveze tijekom vikenda i ostale vremenske obveze, ali vjerojatno neće biti pozvani u borbene operacije.

Naknada za rad u rezervi temelji se na činu i vremenu službe, uz mogućnost dodatnih bonusa za tražene vještine. Pripadnici rezerve ostvaruju pravo na zdravstveno osiguranje s punom medicinskom i stomatološkom skrbi. Dostupna im je obrazovna pomoć za odabrane rezerviste te ostvaruju mirovinska prava, uključujući mogućnost skupljanja bodova za rezervnu mirovinu.

Imaju pristup vojnim trgovinama i trgovačkim centrima s popustima, mogućnost životnog osiguranja i potencijalno pravo na stambene kredite. U slučaju ozljeda povezanih sa službom, osigurana im je naknada za invaliditet i usluge profesionalne rehabilitacije.