Papa Franjo pozvao je 1,4 milijardi katolika u svijetu da odustanu od "lude trke" za novcem i umjesto toga posvete se svojoj vjeri, u novoj enciklici objavljenoj u četvrtak.

Ovo je četvrta enciklika pape Franje u njegovu 11-godišnjem ponitfikatu.

"Dilexit nos" (On koji nas uzljubi) potiče vjernike da osnaže svoje vjerničke živote. Svijet živi u "dobu površnosti", ustvrdio je Papa, a katolici i drugi kršćani "moraju ponovno otkriti važnost srca".

Samo ljubav može osloboditi

"U svijetu gdje se sve može kupiti i prodati, čovjekov osjećaj vlastite vrijednosti sve više ovisi o tome što može steći pomoću moći novca", napisao je Papa.

Istaknuo je da za Kristovu ljubav nema mjesta u tom izopačenom ustroju, a samo ta ljubav može osloboditi lude trke u kojoj više nema mjesta za bezuvjetnu ljubav.

"Kršćani bi trebali slijediti Isusovu ljubav"

Enciklika na 142 stranice usredotočena je na duhovne teme, a ne pozive na konkretno političko djelovanje.

Papina enciklika iz 2015. "Laudato Si" (Hvaljen budi) pozvala je svijet da vodi brigu o okolišu i po nekim svjetskim čelnicima utjecala je na rasprave pred sklapanje Pariškog sporazuma o klimi 2016.

Enciklika iz 2020. "Fratelli Tutti" (Svi smo braća) pozvala je na preispitivanje ekonomskih politika nakon globalne pandemije koronavirusa.

Kršćani bi trebali slijediti Isusovu ljubav brinući se za one u potrebi, istaknuo je Papa. "Ne postoji bolji način da mu za ljubav uzvratimo ljubavlju", naglasio je.