Kuhinjske spužve igraju značajnu ulogu u održavanju čistoće naših domova. Oslanjamo se na njih za čišćenje, pranje posuđa i kuhinjske radne ploče, sudopera... A posljednje što želite jest da upravo kuhinjskom spužvicom posvuda prenosite klice!

Stoga nastojte dezinficirati i čistiti kuhinjske spužvice jednom tjedno kako bi vaša kuhinja bila sigurna i bez bakterija. Evo četiri provjerena načina kako to učiniti.

Kako očistiti spužvu octom

Ako tražite jeftino, neškodljivo i biorazgradivo sredstvo za dezinfekciju, okrenite se octu. Može se koristiti za čišćenje vaše mikrovalne pećnice, odvoda sudopera, glave tuša i, pogađate, prljavih kuhinjskih spužvi. To ćete najjednostavnije učiniti tako što ćete namočiti spužvu u octu i ostaviti je tako 5 minuta.

Nakon toga, ocijedite ocat iz spužve, temeljito je isperite u toploj vodi i ostavite da se osuši.

Kako očistiti spužvu u mikrovalnoj pećnici

Mikrovalna pećnica vam sigurno ne bi pala na pamet kad razmišljate o pranju kuhinjske spužve - ali ona učinkovito uništava sve nakupljene bakterije. Prvo dobro namočite spužvu jer suha spužva u mikrovalnoj pećnici može izazvati požar. Stavite je u plitku posudu prikladnu za mikrovalnu pećnicu. Uključite mikrovalnu i tempirajte je na 5 minuta.

Kad je program gotov, ostavite spužvicu još 15 minuta u mikrovalnoj, pa je izvadite i ocijedite višak vode.

Kako očistiti spužvu u kipućoj vodi

Iako su mikrovalne pećnice popularne za čišćenje spužvi, dezinfekcija kuhinjske spužve jednostavna je i s kipućom vodom. Dovoljno je da zakuhate vodu u posudi, u nju spustite kuhinjsku spužvu i ostavite je da se kuha 5 minuta.

Nakon toga, pustite spužvicu da se da se potpuno ohladi u vodi, izvadite je, ocijedite višak vode i pustite je da se osuši.

Kako očistiti spužvu u perilici posuđa

Pranje spužvi u perilici posuđa jedno je od najlakših rješenja. Stavite spužvu u gornju policu perilice i pokrenite stroj kroz ciklus toplinskog sušenja kako biste je dezinficirali. Na portalu časopisa Better Homes & Gardens tvrde da je najdulji, najtopliji ciklus istovremeno i najučinkovitiji, ali bilo koja postavka perilice posuđa za sušenje toplinom ubit će klice u vašoj kuhinjskoj spužvi.

Koliko često čistiti kuhinjske spužve?

Čišćenje spužvi jednom tjedno ključno je za održavanje zdrave kuhinje. Međutim, kuhinjske spužve treba mijenjati mjesečno, ovisno o njihovoj upotrebi. Vrijeme je za novu kuhinjsku spužvicu ako vaša spužvica izgleda otrcano ili neugodno miriše čak i nakon dezinfekcije.