Gost emisije RTL Danas bio je novi hrvatski premijer Tihomir Orešković.

Na samom početku intervjua Orešković je objasnio kako je pristao postati premijer.

''Već godinu dana smo pričali o mjestu ministra financija. Ja sam dugo spreman i mislim na način kako pomoći svojoj državi'', kazao je.

Upitan je li šef ove vlade on ili su to Karamarko i Petrov kazao je kako je to sve jedan tim.

''Ja se nadam da je to timski rad. U ovih malo više od mjesec dana pozitivno smo surađivali. Očekujem da ćemo zajedno kao novi tim voditi državu u pozitivnom smjeru. Jedan je premijer, ali je to timski rad. Bitna mi je njihova podrška'', kazao je premijer.

Govorio je i o Vijeću za suradnju kazavši kako ga to ne ometa u radu.

''To je meni nešto normalno. U svom bivšem radu imao sam skupine i sastanke gdje bi neke ideje skupa komentiratli i imali pozitivan imput. Kad jedan zakon dođe u Sabor mi ćemo dotad to već prodiskutirati. To će nas ojačati tako da ćemo imati kvalitetnije zakone koje ćemo predati u Saboru'', rekao je.

''Spremni smo sjesti diskutirati i onda zajedno odlučiti što je najbolje za Hrvatsku. Imamo zajedničke ciljeve'', kazao je.

Upitan što misli o slučaju ministra kulture Hasanbegović Orešković ističe njegovu stručnost.

''Hasanbegović je povjesničar i dobro razumije povijest. Izajve su mu uzete izvan konteksta. On je pošten i da sam uvjerren da je antifašista. Apsolutno je stručan'', kazao je Orešković.

Upitan hoće li moći smijeniti nekog ministra kazao je da će to biti moguće ako netko ne ispuni svoju odgovornost.

''Mislim da ako netko ne ispuni svoje odgovornosti da ćemo imati tu diskusiju. Sada sam uz svoj tim i idemo samo naprijed. Uvjeren sam da ćemo imati brze rezultate'', rekao je.

Orešković je najavio i kada bismo mogli dobiti novi proračun.

''Do kraja 3. mjeseca ćemo imati konkretne brojke. Jučer sam bio s ministrom Marićem. Bit će tu reformi, negdje ćemo pojačati, a negdje smanjiti'', kazao je.

O smanjivanju javnog duga kaže kako nikome ništa neće uzimati.

'Nećemo nikome uzeti te novce. Nekretnine su mrtvi kapital. Ja mislim da tu imamo ogroman potencijal. Bit će to pozitivan korak'', rekao je.

Komentirao je i savjet IFO instituta da bi trebalo devalvirati kunu.

''Nisam za to imamo - druge alate i način kako dići konkurentnost'', rekao je, ali nije htio komentirati je li zbog toga stavio veto na izbor Ivana Lovrinovića na mjesto ministra.

Orešković je dao odgovor i na pitanje 'Gdje si bio '91. Kazao je kao je završio magisterij te da je otišao u Munchen. Nakon toga je došao u Zagreb gdje je posjetio dvojicu braće koja su bila na frontu. Također je dodao kako nije služio vojni rok.

Naglasio je kako se neće fokusirati na na registar izdajnika, dok je na pitanje o financiranju Crkve kazao kako se tu ništa neće promijeniti, kazao je za RTL Danas.

Orešković je dao svoj stav o blagoslovu Ministarstva branitelja.

"Svi znaju da sam radio za Tevu, izraelsku firmu, i tamo je tradicija, kad se otvara novi ured, da se blagoslovi. Nisam blagoslovio Banske dvore, ali hoću".

Kazao je da će se uvesti porez na nekretnine koje nisu u funkciji i to onima kojima to nije jedina nekretnina, kazao je Orešković za Novu TV.