Zbog situacije u kojoj se našao Dom zdravlja Rama, što je dovelo do smanjenja kapaciteta zdravstvenih usluga koje navedena ustanova pruža, a u konačnici moglo dovesti i do zatvaranja spomenute ustanove, vijećnici  HDZ BiH i HSP BiH,  su prošloga tjedna pokrenuli inicijativu za održavanje izvanredne sjednice Općinskog vijeća Prozor-Rama. Vladajuća većina je prihvatila našu inicijativu te zakazala redovitu sjednicu, na kojoj je središnje mjesto svakako zauzela rasprava o situaciji u kojoj se nalazi Dom zdravlja.

Iako su naši vjećnici na kraju podržali prijedlog vladajuće većine, koji podrazumijeva samo  trenutno gašenje požaru u Dom zdravlja, a ne rješava krucijalno pitanje, ne možemo ne izraziti razočarenja činjenicom da konstruktivni prijedlozi naših vijećnika nisu naišli na plodno tlo. Naime, OO HDZ BiH Rama je predlagao da se napravi sveobuhvatna analiza financijske situacije u kojoj se Dom zdravlja nalazi, što bi podrazumijevalo i uključivanja ekonomskih stručnjaka za izradu plana sanacije postojećih dugova i stvaranja odgovarajućeg poslovnog ozračja koji bi osigurao pozitivno financijsko poslovanje Doma zdravlja.

Činjenica je da ramski Dom zdravlja može kako- tako poslovati isključivo uz pomoć iznimno visokih dotacija iz općinskog proračuna. Pa čak ni s navedenim dotacijam se ne uspjevaju podmiriti sve obveze. OO HDZ BiH Rama već godinama upozorava da je Dom zdravlja Rama postao ustanova za uhljebljivanje kadrova HDZ 1990 koji se primaju mimo natječaja ili bilo kojih drugih kriterija. Posebno nas žalosti činjenica, da uprkos situaciji u kojoj se Dom zdravlja nalazi, iz navedene ustanove najavljuju primanje novih djelatnika, i to ni manje ni više nego supruge jednog ponosnog vijećnika HDZ 1990.

OO HDZ BiH Rama upozorava da financijska inekcija iz općinskog proračuna neće dugoročno riješiti probleme u Domu zdravlja, te poziva odgovorne, tj. osnivača i rukovodstvo Doma zdravlja de se uhvate u koštac s problemima, koji podrazumijevaju i bolne rezove.  Naši vijećnici su na protekloj sjednici podržali prijedlog trenutne sanacije dugova, i to isključivo iz humanih razloga i želje da se  o tako  bitnoj  ustanovi ne vode dnevno-političke rasprave i nadmudrivanja. U slučaju da se nastavi s istom praksom poslovanja u Domu zdravlja, što će neminovno dovesti do novih financijskih dubioza, OO HDZ BiH Rama neće više podržavati polovična rješenja niti glasovati za odluke za koje znamo da trajno ne rješavaju problem.

Na istoj sjednici Općinskog vijeća Prozor-Rama pod tekućim pitanjima žustru raspravu izazvalo je i samovoljno postupanje direktora JP  „Vodograd„ d.o.o. Prozor-Rama, koji je u naselju Ustirama postavio kontejnere za odvoz otpada, samovoljno utvrdio cijene i dostavio račune mještanima za izvršene usluge. Nažalost, situcija ni u ostalim javnim ustanovama i poduzećima nije ništa bolja. Načelnikovi direktori nastavljaju sa smovoljom.

Primjera radi u Veterinarskoj stanici već skoro mjesec dana je blokiran račun, te je za očekivati da će načelnik i u slučaju ovoga javnog poduzeća, a u cilju izmirenja dugovanja prema pravosnažnoj sudskoj presudi protiv Veterinarske stanice, morati posegnuti u općinsku kesu da bi počistio financijske dubioze koje ostaju iza njegovog direktora. Rješenje situacije u kojoj se nalazi Ljekarna Prozor-Rama također se nenazire. Sve u svemu naša općina u vremenu vladavine HDZ 1990 i s preko 12 milijuna godišnjeg proračuna, iz godine u godinu pada sve niže u svim segmentima življenja.
 
OO HDZ BiH Rama