Ugodno vruće namakanje u kadi može ublažiti ono što vas muči, ali ružne mrlje od hrđe mogu vas navesti da izbjegavate kadu. Ipak, postoji nekoliko tehnika i proizvoda koje možete upotrijebiti da biste se riješili hrđe koja vreba u vašoj kadi. Uz ove stručne savjete naučite kako ukloniti mrlje od hrđe s kade i spriječiti njihov povratak.

Što uzrokuje mrlje od hrđe u kadi?

Ako se voda nakuplja u određenim dijelovima kade ili oko odvoda, to može povećati mogućnost stvaranja hrđe, osobito ako je voda bogata željezom, kaže Elizabeth Shields, stručnjakinja za čišćenje i voditeljica tvrtke Super Cleaning Service u Louisvilleu za Real Simple.

Stvari koje treba razmotriti prije nego počnete čistiti

Nemojte još početi ribati. Baš kao i kod čišćenja hladnjaka, radnih ploča i drugih dijelova vašeg doma, prvo morate uzeti u obzir neke stvari. Alicia Sokolowski, stručnjakinja za čišćenje, predsjednica i suizvršna direktorica tvrtke AspenClean, kaže da su ovo glavne stvari koje morate znati i razmotriti prije nego što pokušate ukloniti mrlje od hrđe s kade:

Ozbiljnost mrlje: važno je procijeniti koliko su mrlje od hrđe raširene ili duboke jer će vam to pomoći da odredite trebate li jaču otopinu za čišćenje ili više različitih tretmana.

Materijal kade: Različiti materijali zahtijevaju različite pristupe čišćenju. Neka oštra sredstva za čišćenje mogu oštetiti određene materijale, stoga svakako provjerite površinu kade prije nego što nastavite. Također možete nazvati proizvođača ako niste sigurni od koje je vrste materijala napravljena vaša kada ili želite biti sigurni da ne koristite proizvod koji bi je mogao oštetiti.

Vrsta proizvoda za čišćenje: Pokušajte se odlučiti za učinkovite, netoksične, ekološki prihvatljive proizvode. Svakako provjerite sastojke svog sredstva za čišćenje kako biste bili sigurni da neće naštetiti vašoj kadi ili vašem zdravlju.

Ventilacija: Provjerite je li vaša kupaonica dobro prozračena kako biste izbjegli udisanje para od proizvoda za čišćenje.

Nosite zaštitnu opremu: Kad god radite s kemikalijama ili čak prirodnim proizvodima za čišćenje, trebali biste nositi zaštitnu opremu kao što su naočale, rukavice i maska ​​kako biste spriječili udisanje opasnih para. Neki proizvodi mogu izazvati iritaciju kože, a posljednje što želite je da vam nešto prsne u oči dok čistite kadu. Provjerite oznake proizvođača kako biste bili sigurni da se zaštitite na odgovarajući način.

Koliko često biste trebali čistiti svoju kadu

I Shields i Sokolowski kažu da biste kadu trebali čistiti barem jednom tjedno. "Za mene je tjedni plan solidan", kaže Shields. "Drži stvari pod kontrolom, poput naslaga sapuna, prljavštine, pa čak i mrlja od hrđe ako im je vaša kada sklona." Ako imate problema s hrđom, Shields kaže da ih rano hvatanje čini lakšim za rješavanje.

Kako ukloniti mrlje od hrđe s kade bijelim octom i sodom bikarbonom

Sokolowski potiče korištenje prirodnih metoda i ekološki prihvatljivih proizvoda, zbog čega je ova jednostavna kombinacija jedna od njezinih metoda. Sjajan dio je što možda već imate sve što vam je potrebno za zadatak u svojim ormarićima. Zgrabite sljedeće zalihe i slijedite ove jednostavne korake kako biste jednostavno uklonili mrlje od hrđe s vaše kade.

Što ćete trebati:

Bijeli ocat

Soda bikarbona

Neabrazivni jastučić ili spužva

Krpa od mikrofibre

Rukavice

Zaštitne naočale

Korak 1: Pomiješajte pastu

Započnite tako da napravite pastu od tri dijela sode bikarbone i jednog dijela bijelog octa. Želite da bude gušće konzistencije kako bi ostala kada ju nanesete na mrlju od hrđe.

Korak 2: Nanesite pastu na mrlje od hrđe

Kada je vaša pasta spremna, stavite je izravno na mrlje od hrđe, fokusirajući se na jako zahvaćena područja, i ostavite da odstoji oko 15-30 minuta. To će omogućiti kiselini u mješavini da djeluje i razgradi hrđu.

Korak 3: Nježno istrljajte spužvicom

Nakon što pustite pastu da odstoji, nježno izribajte područja neabrazivnom blazinicom ili spužvom.

Korak 4: Isperite hrđu i osušite

Završite temeljitim ispiranjem kade vodom. Pazite da isperete svu pastu, a zatim obrišite kadu krpom od mikrovlakana ili mekim ručnikom.

Kako ukloniti mrlje od hrđe sokom od limuna i soli

Još jedna prirodna metoda za rješavanje mrlja od hrđe u kadi koju obje stručnjakinje preporučuju je kombinacija soka od limuna i soli. Trebate samo nekoliko stavki i možete završiti ovaj zadatak u tren oka.

Što ćete trebati:

Sok od limuna

Sol

Spužva

Krpa od mikrovlakana ili mekani ručnik

Rukavice

Zaštitne naočale

Korak 1: Izravno nanesite sok od limuna i sol na mrlje

Limun sadrži limunsku kiselinu koja može pomoći u razgradnji hrđe i olakšati njeno uklanjanje. "Iscijedite sok od limuna preko mrlja od hrđe i posipajte solju po vrhu", savjetuje Sokolowski. "Sol će djelovati kao blagi abraziv."

Korak 2: Ostavite da upije

Sokolwski kaže da smjesu trebate ostaviti na mrljama oko 10 do 15 minuta. To će omogućiti dovoljno vremena da kiselina iz limunovog soka razgradi hrđu.

Korak 3: Nježno izribajte

Nakon što se limunov sok i sol stegnu, nježno izribajte to područje spužvom ili krpom od mikrovlakana. Ne zaboravite da je sol pomalo abrazivna, pa nemojte trljati prejako.

Korak 4: Temeljito isperite i osušite

Na kraju kadu temeljito isperite vodom. Provjerite jesu li sav sok i sol isprani s površine. Zatim osušite područje kako biste spriječili buduće hrđanje.

"Jednostavno ga poprskate, a hrđa samo sklizne niz odvod", kaže ona. "Brzo brisanje spužvom nakon toga i spremni ste." Ne zaboravite osušiti kadu kada završite.

Savjeti kako spriječiti da se hrđa stvori u vašoj kadi

Nakon što vaša kada zablista kao nova, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste spriječili povratak hrđe. Evo nekoliko savjeta za održavanje vaše kade sjajnom i bez hrđe:

Čistite redovito: najvažniji savjet je često čistiti kadu. Redovito čišćenje sprječava taloženje mrlja. Neka bude dio tjednog rasporeda čišćenja doma kako biste spriječili mrlje.

Posušite kadu nakon svake uporabe: Nakon tuširanja ili kade obrišite i temeljito osušite. To sprječava nakupljanje vode, posebno u područjima sklonima hrđanju.

Koristite omekšivač vode: Ako imate tvrdu vodu, omekšivač vode mogao bi spriječiti hrđanje. Razmislite o ulaganju u jedan ako se borite s mrljama u kadi.

Popravite slavine koje cure: Ako vam slavina curi, popravite je što je prije moguće. Konstantno kapanje može s vremenom dovesti do hrđanja.